Microsoft погълна разработчик на водеща IoT платформа

ThreadX е сред най-популярните операционни системи за IoT устройства (източник: Express Logic)

Microsoft придоби компанията Express Logic – разработчик на операционната система в реално време (RTOS) за устройства от „интернет на нещата“ и микроконтролери ThreadX, която е инсталирана на 6,2 млрд. устройства.

Самата Microsoft също разработва своя IoT система, но ThreadX има много по-малки изисквания към хардуерните ресурси. По данни на VDC Research, операционната система ThreadX е една от най-популярните RTOS в света.

Датчици за интернет на нещата се внедряват практически във всичко – от промишлено оборудване до потребителски устройства, като все по-често тези устройства се включват към облака. Gartner прогнозира, че към 2020 г. броят на свързаните устройства ще превиши 20 млрд.

През април 2018 г. Microsoft обяви, че ще инвестира $5 млрд. в интернет на нещата и интелигентна периферия в следващите четири години. Компанията ще влага средства в продукти като Azure Sphere, Azure Digital Twins, Azure IoT Edge, Azure Maps и Azure IoT Central. За целта Microsoft изгради партньорства с DJI, SAP, PTC, Qualcomm и Университета „Карнеги Мелън“.

Microsoft отбелязва, че на пазара се формира търсене на технологии за поддръжка с ограничени ресурси при високо ниво на сигурност, което обуславя популярността на ThreadX. Решенията на Express Logic се използват от производителите на най-различни продукти – от датчици с малък капацитет, като лампи и температурни сензори, до климатици, медицински и мрежови устройства.

С покупката на Express Logic, Microsoft ще получи достъп до милиарди нови свързани устройства, които могат да се включат безпроблемно към облака Azure. ThreadX ще допълни Azure Sphere – основното предложение на Microsoft за сигурност в областта на микроконтролерите. Azure Sphere е операционна IoT система на база Linux ядро.

Коментар