Microsoft поскъпна до над 1 трлн. долара

Microsoft вече е по-скъпа компания от Apple (източник: Microsoft)

Финансовите показатели на Microsoft превишиха прогнозите на анализаторите за изминалото тримесечие. В резултат на поскъпване на акциите на компанията, пазарната й капитализация прескочи бариерата от 1 трлн. долара.

Приходите на Microsoft за периода януари-март 2019 г. се увеличиха с 14% и възлизат на 30,6 млрд. долара, докато анализаторите очакваха продажби в размер на около 29,9 млрд. долара през тримесечието.

Чистата печалба на компанията достигна 8,8 млрд. долара или 1,14 долара на акция, спрямо 7,42 млрд. долара или 96 цента на акция за същия период на миналата година. Пазарните наблюдатели, анкетирани от Блумбърг, очакваха чиста печалба средно 1 долар на акция.

Бизнесът на Microsoft с облачни услуги, вкл. Azure, Office 365 и LinkedIn, бележи ръст от 41% и възлиза на 9,6 млрд. долара за третото тримесечие на финансовата година, а маржът на печалбата в това направление се покачи до 63%.

Приходите в геймърския бизнес на компанията нарастват само с 5%, в сравнение с 8% година по-рано. Продажбите на Surface устройства също забавят темпо – с ръст от 21%, спрямо 39% за същото тримесечие на миналата година.

Microsoft очаква приходи в диапазона 32,2-32,9 млрд. долара през четвъртото тримесечие. Прогнозите на анализаторите се колебаят около 32,6 млрд. долара.

След публикуване на финансовия отчет за тримесечието, акциите на Microsoft поскъпнаха с над 4%, което позволи на компанията да преодолее границата от 1 трлн. долара и да изпревари Apple по пазарна капитализация.

Коментар