HP доминира на РС пазара в региона ЕМЕА

HP контролира над 28% от пазара на персонални компютри в Европа, Близкия изток и Африка (източник: HP)

Пазарът на персонални компютри в региона ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка) запазва негативна динамика, но спадът на годишна база е по-слабо изразен през първото тримесечие на годината, сочи анализ на IDC. Начело по продажби е американската корпорация HP.

В периода януари-март 2019 г. на пазара в ЕМЕА са доставени 17 млн. РС-та, което е спад от 2,7%, в сравнение с първото тримесечие на миналата година. Докато бизнес сегментът бележи уверен ръст от 6%, благодарение и на мобилните, и на десктоп компютрите, потребителският пазар регистрира отстъпление с 13% – спадът е двуцифрен и при настолните, и при мобилните РС.

HP Inc. удържа лидерството си в региона. В периода януари-март компанията е увеличила доставките на персонални компютри с 0,2%, а делът й от целия пазар в ЕМЕА възлиза на 28,9%.

Второ място държи китайският производител Lenovo с пазарен дял от 24,5%, следван от американската Dell с 14,9%. В топ 5 на РС пазара в ЕМЕА влизат още тайванските производители Acer и Asus с дялове съответно 7% и 6,5%.

Подрегионът на Западна Европа постига ръст от 2,8%, но РС пазарът в CEMA (Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка) намалява с 12%, макар че това е по-малък спад от очаквания. Показателите на държавите от ЦИЕ (Централна и Източна Европа) са по-добри от тези в Близкия изток и Африка, но и в двата подрегиона се наблюдава двуцифрен спад в потребителския сегмент и едноцифрен в бизнес сегмента.

Като цяло ситуацията в Централна Европа се подобрява, благодарение на възстановяването на пазарите в Полша и Чехия, отбелязват анализаторите.

IDC набляга на продължаващата консолидация на РС пазара в региона ЕМЕА. През първото тримесечие водещите три бранда контролират 68,3% от доставките, докато година по-рано този показател беше 65,5%.

Коментар