Когато роботи оценяват и уволняват служителите

Хора биват следени, оценявани и – ако не се справят с работата си – уволнявани от… компютърни алгоритми (източник: CCO Public Domain)

Складовете за разпределение на поръчките на Amazon са „двигателят“ на компанията – огромни халета със стока, където работниците опаковат, сортират и насочват всяка поръчка, преди да бъде изпратена на купувача. Тези дни се разбра, че хората там биват следени, оценявани и – ако не се справят с работата си – уволнявани от… компютърни алгоритми.

Amazon следи продуктивността на всеки работник чрез компютър. Ако човекът не се справя с нормите, системата генерира предупреждение и може дори да прекрати договора му. Складовете на Amazon не са първият подобен случай – работещите към Uber отдавна се оплакват, че биват управлявани от алгоритми. Това трябва да ни накара да се замислим, защото подобни ситуации навярно ще стават все по-чести.

Работници под стрес

Документи, разкрити от „The Verge”, показват, че работниците в складовете на Amazon са подложени на стрес: те са принудени да „поддържат темпо“, като трябва да опаковат стотици кутии на час, и могат да загубят работата си, ако не го правят наистина скоростно. Натискът е голям, защото всеки работник знае, че за неговото място чакат още много безработни.

В документ от миналата година, подписан от официални представители на Amazon, се посочва, че компанията е уволнила „стотици“ служители в един от складовете си в периода между август 2017 г. и септември 2018 г. Причината – ниска производителност. Говорител на Amazon заяви, че за това време са били прекратени договорите на около 300 служители на пълно работно време – поради неефективност.

Става въпрос за значителен дял от екипа на склада: там работят около 2500 щатни служители. Това прави над 10% от персонала. Една десета от служителите биват уволнявани годишно!

Решението идва от машина

По-шокиращо обаче е разкритието, че решението за уволнение идва от машина. В склада действа силно автоматизиран процес на проследяване и оценяване. „Системата на Amazon проследява темпа и производителността на всеки отделен работник“, според писмото, и „автоматично генерира предупреждения или прекратявания [на трудовия договор] заради качеството [на труда] или производителността, без намеса на надзорници“.

Накратко, служителите биват наблюдавани, оценявани и уволнявани от роботи.

Системата следи показателя „TOT”, което ще рече – „време за задачата“. Ако работник прекъсне работата си за „прекалено дълго“ време, системата автоматично генерира предупреждение. Тя може дори да го уволни. Някои работници споделят, че избягват да ходят дори до тоалетната, за да не губят време и да отговорят на очакванията.

Критиците на системата я оценяват като машина, която вижда само числа, но не и хора.

Няма ли човешка намеса?

Мениджърите на Amazon могат да наблюдават процеса и да се намесват в него, включително и като отменят решенията на автоматизираната система за оценяване и уволняване.

Автоматизираният процес на оценяване и освобождаване на служителите включва и процедура по обжалване, уточнява The Verge. Никъде обаче не се споменава в каква част от случаите мениджърите се намесват реално, колко са обжалванията и как мениджърите обработват подобни случаи.

Вместо това от Amazon казват, че „квалификацията е част от процеса за привеждане на работниците в съответствие със стандартите“ и че фирмата обновява нормите си за темпото на работа „само в случаите, когато повече от 75% от работниците в даден склад постигат заложените цели“. Най-зле справящите се 5% от работниците „биват изпратени на обучение“, според компанията.

Неприятната ситуация не е единична. Шофьорите на Uber отдавна се оплакват от „управление по алгоритъм“, пише MIT Technology Review. С развитието на средствата за автоматизация подобни истории навярно ще станат по-често срещани.

Коментари по темата: „Когато роботи оценяват и уволняват служителите”

добавете коментар...

  1. Бабел

    И тъй като темата е с предистория- десетилетия се търпи до пълен ад номера с “интегратите” през електрически и електронни уеднаквявания и копирки, а това всъщност е андроида- електронното управление, уравнил е той за блага интеграция и разплод гласоподаватели ижертви едните да си интегрират чиповете несертифицирани с другите – кои са геноцид – програмистите за данните и програмите?Човешкия фактор .
    Май няма да се изскочи с номера – той де, робота вече е неконтролируем или пък “луд е да прави каквото ще /или може/”-това да не е демократа Путин или Трумп,а?
    Де са програмистите в електронното управление – има ги …

  2. Бабел

    Робота “управлява” човекоединиците по ДНК показател.А как стои въпроса при сменени от “човеци”-прпграмисти в данни за робот-управлението?Кой може да им потърси сметка ?Живите да се управляват като мъртвите боклуци и да се използват и да се мачкат, докато всички станат и боклуци или мъртви и поколенията станат ковидарки или фуражни стерилки предвидени за дояждане на гмо и стара фарма?
    Мй е време за нов андроид в Бг , стигат 40-ина годинки робот 2 употреба ЮСА с руски масиви данни.

  3. ммм

    незнайко
    Поне си признаваш, че си незнайко. Тая работа дето я работят тия хора и без това машините я правят много по-бързо и качествено. Но нормално да ревеш, такива прости комунета като теб ще са първите изритани от работа, щото са некадърни и без никакви знания :)))

  4. Фофу

    Не се напрягайте. Както и да ги оценяват, условията и заплащането им ще бъдат в пъти по-добри от това което предлагат куманярските онбашии дето си поделиха държавата и се нарекоха бизнесмени.

  5. :о)

    Идиотщина, постоянно вдигаща се летва докато шибаш служителя по гъза с тояга.
    Общо взето така ще е до прага на човешките възможности.
    После или Машините ще надзирават Машини или ще има Профсъюзи, които ще договорят обратно работата в човешкит възможности.

  6. Фофу

    Скоро да очакваме вълна от емигранти към руския социализъм.

  7. незнайко

    Това е дивият капитаизъм.

  8. 11

    Отвратително, особено това с тоалетната. Хората трябва да имат време за такива неща и съответно после да имат възможност да компенсират сами изоставането.

Коментар