Apple може да купи част от бизнеса на Intel

Модемният бизнес на Intel представлява интерес за Apple (източник: Intel Corporation)

Няколко събития от хай-тек индустрията подхранват слуховете за сделка между Apple и Intel, в частност за продажба на част от бизнеса на процесорния гигант на компанията от Купертино.

Наскоро Qualcomm и Apple, неочаквано за анализаторите, изгладиха противоречията помежду си и прекратиха съдебните дела. Почти веднага след това Intel заяви, че се отказва от опитите да наложи на пазара 5G модем и спира разработките в това направление.

На този фон изглеждат напълно достоверни слуховете, че Apple може да купи част от бизнеса на Intel – и по-точно, бизнеса с модеми. Според публикации в Ню Йорк Таймс и други медии, двете компании водят преговори още от лятото на миналата година.

Твърди се, че в търсенето на стратегическа алтернатива, Intel все още е заинтересована от продажбата на модемния си бизнес. Подобна стъпка ще позволи на компанията да се избави от ненужни активи и да си възстанови изразходваните средства за разработка.

Apple, от друга страна, е заинтересована от патентите и разработките на Intel, които могат да й помогнат да създаде собствен модем. Според различни източници, производителят на iPhone работи по такъв продукт. Дали обаче ще има сделка с Intel, засега не е ясно.

Коментар