Борса за криптовалута скрила огромни загуби

Бизнесът с криптовалути все по-често е обект на разследвания (източник: CCO Public Domain)

Главният прокурор на Ню Йорк обвини компанията iFinex Inc. – оператор на борсата Bitfinex и криптовалутата Tether – в опит за скриване на очевидни загуби в размер на 850 млн. долара, съобщи Engadget.

Tether се базира на концепцията „stablecoin”, при която криптовалутата се отнася едно към едно с американския долар и е обезпечена с щатска валута или други активи.

В последните 12 месеца от Bitfinex е преведена криптовалута на стойност 850 млн. долара към Crypto Capital Corp. Това е платежен процесор, базиран в Панама, който се явява последно звено във веригата.

След преводите Bitfinex е загубила достъп до средствата. Главният прокурор твърди, че банките са престанали да обслужват дейността на Bitfinex и, че $900 млн. от кешовия резерв на Tether са потънали.

Crypto Capital Corp. пък твърди, че парите са иззети от правителствени служби на Португалия, Полша и САЩ. Но Bitfinex, от своя страна, се съмнява в тази информация.

По данни на Уолстрийт Джърнъл обаче, липсата на обновен публичен одит поражда съмнения за това, че Bitfinex разполага с необходимия за дейността й резерв от $2 млрд.

Според представители на Bitfinex, съдебният иск на главния прокурор на Ню Йорк е написан недобросъвестно и изобилства от лъжовни твърдения. В частност, в него се твърди, че прословутите 850 млн. долара са конфискувани и се намират под защита.

От борсата казват също, че Bitfinex и Tether са финансово устойчиви и няма място за безпокойство.

Коментари по темата: „Борса за криптовалута скрила огромни загуби”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Биткойни, държавни лотарии, ервофутболи – модерни игри за модерни баламурници!

Коментар