Google разработва платформа за обикновени телефони

Обикновените телефони с бутони са много популярни, особено в развиващите се страни (източник: CCO Public Domain)

Информациите, че Google разработва операционна система за мобилни телефони с бутони, започват да се потвърждават. Наскоро в репозитора Ghromium Gerrit бяха открити данни за специален режим, който позволява управление на операционната система с помощта на бутони.

Тази седмица се появиха нови информации за разработката. Gizchina публикува екранна снимка от главната страница на браузъра Chrome, адаптирана за бутонни телефони. Интерфейсът е променен и наподобява този на Android Oreo.

Изглежда, че Google ще конкурира платформата KaiOS, която е изключително популярна в Индия, където изпреварва iOS и вече догонва Android. Тази операционна система се използва в над 40 млн. телефона с бутони.

KaiOS се налага като алтернатива на Android One за опростени и евтини телефони. Системата се базира на Linux и разработки от затворения проект Firefox OS, във финансирането на който участва и Google.

Към момента не е ясно кои устройства ще се възползват от новата операционна система на Google и доколко нейните възможности се припокриват с функциите на Android.

Коментари по темата: „Google разработва платформа за обикновени телефони”

добавете коментар...

  1. Как така

    За съжаление не само на индийците. Телефоните с бутони макар и значително по-малко ползвани бележат ръст – не малко хора са отегчени от боклуците, наречени “умен телефон” и искат просто една слушалка с базови функции. Тези хора са една идея по-трудно проследими и много по-трудно профилирани… И са таргети на три-буквени-организации, защото те си мислят как така тези не искат да бъдат шпионирани, как така те не искат да си дават сами доброволно цялата информация и да я качват в “капани” като Фейсбук, Инстаграм и пр.

  2. :D

    Заповедите от ЦРУ и АНС са спуснати, не може да нямат достъп до личните данни на индийците!

Коментар