Apple разочарова, спад на приходите и печалбата

Приходите на Apple намаляха с 5% през последното тримесечие, печалбата пада с 10% (източник: Apple)

Финансовият отчет на Apple за тримесечието, приключило в края на март, разочарова инвеститорите. Производителят на iPhone регистрира спад на приходите и печалбата през втората четвърт на финансовата 2019 г.

Приходите на Apple за отчетния период възлизат на 58 млрд. долара, което е с 5% по-малко на годишна база. Чистата печалба на компанията е намаляла с 16% и възлиза на 11,5 млрд. долара.

Спад в приходите от продажби на iPhone е основната причина за лошите резултати на Apple. Флагманският продукт на компанията е генерирал 31 млрд. долара през тримесечието, което обаче е с цели 17% по-малко на годишна база.

Услугите са донесли на Apple приходи в размер на 11,45 млрд. долара, а продажбите на Mac компютри възлизат на 5,51 млрд. долара. Около 61% от постъпленията на компанията идват от чужбина.

Акциите на Apple поевтиняха с 5% след обявяване на финансовите резултати. Шефът на компанията Тим Кук изтъква, от своя страна, че броят на активните Apple устройства е превишил 1,4 млрд., а бизнесът с услуги бележи абсолютен рекорд.

Apple прогнозира приходи в диапазона 52,5-54,5 млрд. долара през третото тримесечие на финансовата година. Компанията ще разкрие новите си разработки на традиционната годишна конференция през юни.

Коментари по темата: „Apple разочарова, спад на приходите и печалбата”

добавете коментар...

  1. ха

    Те пък гърците едни богаташи са се извъдили… Повлякоха цяла Европа с финансовото си благополучие.

  2. Мхм

    С това комунистическо наследство и съвеЦко робство толкова, ако не беше така, щяхме да сме по-богати от гърците.

  3. Anonymous

    Дори хардкор фенове на марката отказват да дадат толкова пари за телефон – какъвто и да е дори и сгъваем да е.

  4. Ъ

    Страшно разочарование!

    БВП на България за 1 година, Епъл го изкарват за 3 месеца!

    Време е да осъзнаете колко точно пари са това.

Коментар