Vodafone знаела, че Huawei устройствата имат бекдор

Телеком оборудването на Huawei имало „задни вратички“, твърдят запознати източници от Vodafone
(източник: Huawei)

Напоследък китайският технологичен гигант Huawei е под сериозен натиск от САЩ и някои западните правителства, поради съмнения, че шпионира чрез своето оборудване в полза на властите в Пекин. Компанията отрича подобни обвинения като безпочвени, но история с телеком оператора Vodafone подкрепя съмненията.

Още през 2009 г. специалистите на Vodafone са открили т.нар. „бекдор“ (задна врата) в оборудването на Huawei, съобщи Блумбърг. Пролуката в сигурността е засечена от италианското подразделение на Vodafone. През 2011 г. телекомът се обръща към Huawei с искане да премахне бекдора, което е изпълнено от китайската компания.

Но според експерти, участвали в преговорите между двете компании, „задните вратички“ в оборудването на Huawei са останали и след 2012 г. Нещо повече, те са налични не само в оборудването в Италия, но и в устройства на Huawei, инсталирани в Германия, Испания, Португалия и Великобритания.

Според източниците, Vodafone продължава да ползва оборудване на Huawei, тъй като китайският производител предлага отлични цени. Анализаторите припомнят, че през всички тези години Vodafone твърди, че няма доказателства за компрометиране на лични данни на нейните клиенти.

Huawei е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и изпреварва конкурентите в 5G технологиите. САЩ затвориха пазара си за китайската компания и полагат огромни усилия да убедят своите съюзници да направят същото с аргумента, че Huwaei ги шпионира. Според мнозина анализатори обаче става въпрос за технологична и икономическа война между САЩ и Китай.

Коментари по темата: „Vodafone знаела, че Huawei устройствата имат бекдор”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Мдам… А какво да кажем за IME, дето се мъдри във всеки интелски процесор? Сигурно NSA джентълменски отказват да се възползват от тази зейнала врата 🙂

  2. Anonymous

    То пък другите сигурно не го правят!?

  3. Мхм

    Пределно ясно е, че китай дотира хуавей да продава евтино оборудване с цел да шпионират западните страни да крадат технологии и всичко квото може.

  4. ха

    Споменатите в статията “backdoor” често са си просто допълнително хардуерно средство, за настройка на даден хардуерен продукт. И понякога дори без умисъл може да бъде забравено да се премахне от крайния продукт. Почти винаги backdoor пропуска едно ниво на защита на системата, което намалява сигурността, но не е достатъчно, за да стане цялата система компрометирана.

  5. Anonymous

    Имало е на някои сървърни решения, сегашното е “технологична и икономическа война между САЩ и Китай.”

Коментар