Дрон доставя спешно орган за присаждане

Бъбрек, пренесен с дрон, бе присаден успешно на 44-годишна жена в Балтимор (снимка: UMMCVideos)

За първи път хирурзи присадиха донорски орган, доставен с безпилотен летателен апарат (дрон). Това се случи на 19 април в Медицинския център на Университета на Мериленд в Балтимор, САЩ, за което свидетелства и видео от историческото събитие.

Продължителността на полета не се съобщава, но бъбрекът, поставен в специален контейнер, разработен от специалисти на университета, оцелява по време на полета. Лекарите присаждат бъбрека на 44-годишна жена, която чака за трансплантацията осем години. Операцията протича успешно и на 25 април жената е изписана от болницата.

Бързата доставка на донорски органи е едно от ключовите условия за успешна операция по трансплантиране. Статистиката сочи, че поради произшествия на пътя и забавяния, до 1,5% от органите стават негодни за присаждане. Използването на дронове може да ускори доставките на органи и да намали този показател.

През 2016 г. властите в Руанда пуснаха първата в света държавна система за доставка на кръв чрез дронове за нуждаещи се пациенти в труднодостъпни райони в западната част на страната.

Наскоро Федералната служба за гражданска авиация на САЩ даде на компанията Wing сертификат за авиопревозвач – за първи път се издава такъв документ на фирма, която доставя стоки с дронове. До края на годината Wing планира да пусне иновативната услуга в щата Вирджиния.

Коментар