Забравете сгъващите се смартфони, поне временно

Смартфоните с пълен дисплей първоначално ще се реализират най-добре чрез подобрени биометрични технологии и ултразвуков контрол на жестовете (източник: CCO Public Domain)

В стремежа си да наложат на пазара пълноекраннни смартфони, производителите или увеличават съотношението на размерите на дисплея спрямо тялото, или предлагат сгъваем или гъвкав екран. Въпреки това, като се има предвид неотдавнашния провал на сгъваемите екрани, смартфоните с пълен дисплей първоначално ще се реализират най-добре чрез подобрени биометрични технологии и ултразвуков контрол на жестовете, твърди анализ на ABI Research.

Консултантската компания прогнозира, че базираното на камери разпознаване ще бъде доминираща биометрична технология в смартфоните, достигайки 487 милиона продажби през 2023 г., следвана от интегрираните в дисплея скенери на пръстов отпечатък с близо 228 млн. доставки през 2023 г.

„Много от тези технологии позволяват на производителите да разработват смартфони с по-големи размери на екрана, като намаляват нуждата от сензори, бутони и други функции на предния екран“, казва Стефани Томсет, анализатор в ABI Research. „Те позволяват устройствата да имат минимални рамки, като по този начин създават сравнително по-малък форм-фактор при увеличаване на размера на дисплея, което също може да се постигне в крайна сметка чрез използване на сгъваеми екрани“.

С разработване на много нови интерфейси, използването на скенери за пръстови отпечатъци, вградени в дисплея, премахва необходимостта от допълнителен сензор или бутон отпред на устройството. Камерите, врязани в дисплея, също допринасят за увеличаването на екрана, докато звуковите технологии като Crystal Sound OLED на LG използват дисплея като говорител, за да елиминират необходимостта от поставяне на високоговорители в предната част на устройството. Използването на ултразвукови технологии за жестово управление не изисква допълнителни сензори, които да са в предната част на устройството.

Доставчиците се стремят да разработват нови технологии и начини за увеличаване на съотношението между екрана и тялото на смартфона, насочвайки се към проекти с пълни стъклени дисплеи, като същевременно запазват размера на форм-фактора до минимум. С приближаване на следващата вълна от иновации, пазарът се подготвя да осигури по-пълноценно преживяване, основано не само на докосване, но и на потребителски интерфейс без докосване (touch-less).

Според слуховете от индустрията, Apple работи за създаването на смартфон без дупки, високоговорители или решетки, използвайки много от тези технологии, което е сходно по концепция с устройство, разработено от Meizu. Ще са необходими значителни инвестиции в тези технологии, а много компании разполагат с патенти, които допълнително ще тласнат развитието на пълноекранното изживяване.

Така например, Apple има патент за iPhone, който позволява на екрана да бъде говорител, Samsung е патентовал смартфон, който позволява на екрана да бъде камера, а LG разполага с патент за смартфон, опасан целия от екран. Въпреки многобройните опции, включително сгъваеми дисплеи, експертите водят дебати относно това как тези опции могат да се използват в тандем и дали някои от тях ще остареят поради липсата на полезност, прекомерни добавени разходи или лошо потребителско изживяване.

Производителите, които искат да разработят екрани без рамки, трябва да са наясно с проблемите и предизвикателствата, свързани с технологията. По-специално, рамката помага да се осигури защита за страните на смартфона, така че трябва да се намерят алтернативни методи за защита.

Рамките също така предотвратяват случайно взаимодействие със страничната част на екрана. Ето защо трябва да се проучат технологиите за отзивчивост, за да се гарантира, че потребителите няма да бъдат разочаровани от нежелани взаимодействия, заключава Стефани Томсет от ABI Research.

Коментар