HD камера предава на живо от гнездо на египетски лешояди

HD камерата е замаскира с камъчета от скалите в гнездовата ниша на египетските лешояди, за да не смущава нейните обитатели (източник: БЗДП)

Всеки природолюбител може да стане свидетел на излюпване на малките и на всеотдайната грижа на родителите за тях директно от гнездото на египетски лешояди. HD камера предава на живо от дивото гнездото на известната двойка египетски лешояди от Провадия.

Предишната камера, която шест години показваше живота на световно застрашените птици, бе заменена с нова. През март екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) се спусна в гнездовата ниша и монтира нова HD камера, като я замаскира с камъчета от скалите, за да не смущава нейните обитатели.

И двете птици се завърнаха успешно от местата си за зимуване в Африка в началото на април и в момента двойката вече мъти. Към края на май всеки може да стане свидетел на излюпването на малките и на всеотдайната грижа на родителите за тях, съобщиха от БДЗП.

Египетският лешояд е застрашена от изчезване птица (източник: БЗДП)

Технологии като HD камерата дават ценна информация за поведението на вида и хранителите му навици, необходима при определянето и прилагането на подходящите преки природозащитни мерки, като подхранването.

Специализираната камера за наблюдение на живо на диво гнездо на египетски лешояди е единствената в света и може да се наблюдава в YouTube профила на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд”.

Коментар