Facebook ще плаща криптовалута за гледане на реклама

Потребителите на Facebook ще бъдат възнаграждавани в криптовалута при гледане на реклами (източник: CCO Public Domain)

Социалната мрежа Facebook подготвя собствена криптовалута, подкрепена от доларови наличности, с която ще плаща на потребителите за гледане на реклами, твърди публикация на Уолстрийт Джърнъл.

Проектът, известен като Project Libra (по-рано „Facebook stablecoin”), се разработва при повишена секретност. Компанията вече преговаря с Visa, Mastercard и платежния оператор First Data, за да привлече $1 млрд. като обезпечение на токените. Това ще позволи на Facebook да поддържа стабилен курс на криптовалутата.

Освен това социалната мрежа води преговори с десетки компании за интернет търговия и мобилни платежни услуги за възприемане на токените на Project Libra като средство за разплащане. На някои от тях Facebook предлага да станат инвеститори в проекта.

Твърди се, че комисионната за продавачите в платежната система на Facebook ще бъде по-малка, в сравнение с типичните ставки при обработка на кредитни карти – обикновено те са в размер на 2-3%.

Facebook възнамерява да плаща в криптовалута на потребителите за гледане на реклама. Тази опция е подобна на програмите за лоялност при обикновените търговци на дребно. Предполага се, че Facebook може да стане най-големият оператор на криптовалута.

Към момента не е известно кога точно социалната мрежа ще пусне собствена криптовалута. Подобни системи подготвят и други големи играчи в интернет индустрията – Apple Card, която е проект на Apple и Goldman Sachs, а също така Amazon Pay и блокчейн платформата TON за криптовалата Gram на база месинджър Telegram.

Коментар