Инсталират лесно Windows 10 на смартфон

Софтуерен комплект улеснява инсталирането на Windows 10 на Lumia смартфон (източник: Microsoft)

Ентусиастите често експериментират с инсталиране на Windows 10 за ARM процесори на различни мобилни устройства, вкл. Nintendo Switch и смартфони с Windows Mobile и Android. Сега се появи лесна възможност за инсталиране на системата на смартфон Lumia 950 XL.

Група спецове, известна като LumiaWOA, пусна Windows 10 фърмуер и пакет от инструменти, които позволяват замяна на Windows Mobile с версия 10 в рамките на пет минути. Очаква се скоро да се появят аналогични инструменти и за други смартфони Lumia.

В процеса на замяна мобилната операционна система бива изтрита, така че смартфонът няма да може да се ползва като обикновен телефон, отбелязва Liliputing.com. Също така потребителят може да загуби данните си и да повреди инсталатора, ако не бъде достатъчно внимателен.

За замяната на Windows Mobile с Windows 10 са необходими следните средства: помощна програма WPInternals, инструмент Windows Device Recovery Tool и самия фърмуер. Налична е инструкция, в която са описани действията стъпка по стъпка.

Засега обаче са достъпни малко „нейтив” приложения за версията на Windows 10 за ARM процесори, т.е. програми, които работят без емулация на x86 архитектура. В резултат на това може да се очаква бързо разреждане на батерията на смартфона при работа с Windows 10 приложения.

От друга страна, смартфонът с пълноценна операционна система Windows 10 може да се пригоди за използване в сценарии, при които са неудобни по-големите компютърни устройства. Трябва да се има предвид също, че това е решение за ентусиасти, които са готови да поемат риска за данните си.

Коментар