Прогнозират 10 цента за гигабайт SSD тази година

Още през 2018 г. в повече от половината лаптопи се появиха SSD устройства (източник: Samsung)

Исторически минимум в цената на SSD устройствата се очаква до края на годината. Според прогноза на DRAMeXchange, един гигабайт в полупроводниковите устройства с капацитет 512GB и 1TB ще падне до 10 цента.

Прогнозата се базира на производствените планове на основните играчи на пазара – Samsung, SK Hynix, Intel и Micron. Полупроводникови дискове с капацитет 512GB ще се продават за около 50 долара, което ще ги направи втори по популярност след 256-гигабайтовите SSD-та.

Друга тенденция на пазара е поевтиняването на масовите SSD с интерфейс PCI Express до нивото на SATA SSD устройствата. Това ще доведе до покачване на дела на PCIe SSD до над 50% от продажбите.

Още през миналата година в повече от половината лаптопи се появиха SSD устройства, отбелязва TrendForce. Контрактните цени на 128-, 256- и 512-гигабайтовите SSD намаляха с 50% спрямо пиковите им стойности през 2017 г. и се очаква да паднат дори под 10 цента за гигабайт към края на текущата година.

Поевтиняването ще стимулира асемблаторите на компютри и потребителите да се откажат от твърдите дискове с капацитет 512GB и 1TB, което се потвърждава и от производителя на двигатели за HDD – японската компания Nidec. Проникването на SSD в РС-тата ще достигне 60-65% тази година.

Коментари по темата: „Прогнозират 10 цента за гигабайт SSD тази година”

добавете коментар...

  1. Румен

    Делът им в персоналните компютри ще достигне 65% в края на 2018 г.
    Вече сме средата на 2019 струва ми се:))

Коментар