Изкуствен интелект предупреждава за рак на гърдата

Нов подход ще позволи на лекарите да определят по-точно риска от рак на гърдата при жените (източник: CCO Public Domain)

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) разработиха технология за оценка на вероятността от развитие на рак на гърдата при жените. AI системата анализира резултатите от мамографията и прогнозира риска от заболяването.

Изследователите са анализирали данни от мамографията при повече от 60 000 пациенти, като са подбрали жени, които са развили рак на гърдата в рамките на пет години след проучването. Въз основа на тези данни е създадена система с изкуствен интелект, която разпознава фините структури в тъканта на гърдата, считани за ранен признак за рак на гърдата.

Друг важен момент от изследването е, че системата с изкуствен интелект ефективно определя зараждащата се болест при чернокожите жени. По-рано проведено изследване се базираше главно на резултатите от мамографирането на жени с европейски облик.

Статистиката показва, че чернокожите жени са с 43% по-склонни да развият рак на гърдата. Отбелязва се също така, че ракът на гърдата при афро-американски, латиноамерикански и азиатски жени се развива в по-ранна възраст.

Според учените, създадената от тях система с изкуствен интелект работи еднакво ефективно при анализиране на мамографията на жените, независимо от расата. Изследователите възнамеряват да продължат да тестват системата и скоро AI технологията може да се приложи в болниците.

Новият подход ще позволи на лекарите да определят по-точно риска от рак на гърдата, като предварително идентифицират ранните симптоми на опасната болест. Ракът на гърдата остава най-често срещаният вид злокачествен тумор при жените по света.

Коментар