Български проект цели да намали смъртността от рак на гърдата

„Вярвам в потенциала на младите ни учени и приноса на България в разработката на нови технологии за ранно диагностициране на рак на гърдата“, каза доц. д-р инж. Кристина Близнакова.

Проект на Техническия университет във Варна, финансиран от Европейския съюз, цели да намали смъртността при засегнати от рак на гърдата – болест, която отнема хиляди човешки животи, като предостави на медицинската общност възможност за подобряване техниките за ранна диагностика.

Учените работят по създаване на реалистични модели на злокачествени тумори на гърдата и използването им за усъвършенстване на съвременните техники, като тримерна и фазово-контрастна мамография, разказа доц. д-р инж. Кристина Близнакова, координатор на проект MaXIMA.

Като част от проекта, учените създават база данни, която се обновява непрекъснато, а до момента съдържа над 180 модела на злокачествени тумори на гърдата. След приключването на MaXIMA базата данни ще бъде със свободен достъп за всички изследователски групи, лекари и компании, разработващи техника за диагностика.

Една от 8 жени в Европа е засегната от рак на гърдата. Ежегодно болестта отнема около 570 000 човешки живота. През октомври се отбелязва световният месец за борба с рак на гърдата, който също така напомня за страшната статистика и неимоверните усилия на пациентите да се преборят с тази потенциално смъртоносна болест.

Инвестициите в здравния сектор и проекти като MaXIMA водят до създаване на прогресивна научно-изследователска среда в България, от която имат полза пациенти в цяла Европа“, каза Христо Христов, заместник-ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Проектът MaXIMA, реализиран с инвестиция на стойност 998 050 евро по програма Хоризонт 2020, се осъществява в партньорство с утвърдени университети в Белгия и Италия. За цялостната му идея има заслуга именно доц. Близнакова, инженер по биомедицински технологии в ТУ-Варна и носител на престижната международна награда „Мария Кюри“.

MaXIMA е част от дългогодишната работа на доц. Близнакова и екипа й, които използват иновативни биоинженерни техники и компютърно моделиране, за да подпомогнат ранното диагностициране на пациенти с рак на гърдата.

Вярвам в потенциала на младите ни учени и приноса на България в разработката на нови технологии за ранно диагностициране на рак на гърдата. Винаги съм искала да работя в родната си страна – благодарение на множеството европейски инвестиции, у нас се завръщат редица отлични учени с желание да развиват научна дейност в България“, каза доц. Близнакова.

Проектът приключва през декември тази година, когато финалните научни резултати ще бъдат достъпни за компании, разработващи медицинска техника за образна диагностика, с цел усъвършенстването й.

Коментар