Перси пуска нови сървъри с интелски SSD дискове

Системният интегратор „Перси” обяви нови сървъри с SSD дискове на Интел. Направените от компанията тестове сочат, че SSD дисковете, макар и по-скъпи, имат сериозни функционални предимства.
В близко бъдеще, SSD ще бъдат предпочитани особено за приложения, натоварващи дисковия тракт с голям брой входно-изходни операции.
Лабораторията на Перси е проверила работоспособността на два броя Intel X25-M SSD дискове. Моделът има капацитет от 80GB, 2.5-инчов размер, SATA конектор и конектор за захранване, а платката е с двайсет 4GB чипове памет (29F32G08), произведени по 50-нм производствен процес.
Освен този модел, Перси предлага и Intel X25-E с 32GB и 64GB, както отделно, така и в състава на сървърни системи Stinger. Базовата конфигурация включва сървърно шаси Supermicro SC113TQ-R650U, дънна платка Supermicro X7DBU и по избор Intel X25-M или Intel X25-E.
В момента на пазара има два различни типа SSD дискове – MLC (Multi-Level Cell) и SLC (Single-Level Cell). Основната разлика между тях е във флаш паметта. SLC дисковете са изградени от клетки с две устойчиви състояния (0 или 1) – 1 бит, докато MLC базираните дискове имат 2 битова клетка (00, 01, 10 и 11). Това означава, че MLC дисковете имат двоен капацитет за една и съща цена в сравнение с SLC дисковете.
От друга страна, SLC дисковете са по-бързи и имат по-ниска консумация на енергия. Освен това SLC SSD имат по-голям брой цикли за писане/изтриване, в сравнение с MLC SSD. Тъй като SSD дисковете са базирани на флаш памет, а животът на SSD е 5 години работа с 100GB данни писане дневно, SLC SSD дисковете са по-добри и надеждни от MLC SSD дисковете.
Изпитанията в Перси са показали, че SSD устройствата на Интел могат да бъдат сравнени с RAID HDD SAS система от най-висок клас.
Миналата седмица сайтът PC Perspective публикува информация, че употребяваните SSD устройства на Интел са по-бавни от новите. От компанията обаче отрекоха за подобен проблем, като посочиха, че обяснението трябва да се търси в методологията на тестване.

Коментар