Kotlin става приоритетен език за Android разработки

Над 50% от професионалните Android разработчици използват Kotlin за своите приложения (източник: Android Developers / YouTube)

Езикът за програмиране Kotlin вече е предпочитан от разработчиците на приложения за Android, стана ясно тази седмица на конференцията Google I/O 2019. Това означава, че Google ще поддържа приоритетно Kotlin във всички инструменти, компоненти и AIP-та.

Много нови приложни програмни интерфейси (API-та) и Jetpack компоненти за разработка ще стават достъпни най-напред за разработчиците, които ползват Kotlin. Все повече разработките за Android ще се ориентират към този език, подчертава Google в блога си.

„Ако започвате нов проект, трябва да го пишете на Kotlin“, казват от компанията. Това често означава много по-малко код за вход, тестване и поддръжка, изтъкват от Google.

Преди две години, на конференцията I/O 2017, Google за първи път обяви поддръжка на Kotlin в своята интегрирана среда за разработка (IDE) Android Studio. Това беше неочаквано, тъй като дълго време предпочитаният език за разработка на Android приложения оставаше Java.

Напоследък обаче популярността на Kotlin расте постоянно. По данни на Google, над 50% от професионалните Android разработчици използват именно този език за своите приложения. Скорошно проучване на Stack Overflow отрежда на Kotlin четвърто място по популярност в света сред всички езици за програмиране.

Ето защо Google разширява поддръжката на Kotlin. Следващата голяма стъпка, която компанията ще предприеме, е да направи Kotlin приоритетен език, признават разработчиците на Android UI Toolkit в Google. Самият език Kotlin е създаден от JetBrains – компания, основана от руски разработчици.

Коментари по темата: „Kotlin става приоритетен език за Android разработки”

добавете коментар...

  1. .not

    Всяка жаба да си знае гьола 😀

  2. Anonymous

    А добрата стара Жаба?

Коментар