Samsung вдига резолюцията на мобилните камери

Новият ISOCELL Bright GW1 има най-високата резолюция в серията 0,8 μm сензори за изображения на Samsung – 64MP (източник: Samsung)

Samsung Electronics обяви два нови 0,8-микрометрови (μm) пикселни сензори за изображения: 64-мегапикселовия (Mp) Samsung ISOCELL Bright GW1 и 48Mp ISOCELL Bright GM2. С тях компанията разширява своята гама от 0,8 µm сензори – най-малкия пикселен размер, който в момента се предлага на пазара – от съществуващите 20MP до ултрависоки 64MP резолюции.

Новият ISOCELL Bright GW1 се характеризира с най-високата резолюция – 64MP – в серията 0,8 μm сензори за изображения на Samsung. С технологията Tetracell, която обединява пикселите и алгоритъма „remosaic“, GW1 може да заснема ярки 16MP изображения в среда с ниска осветеност, както и високо-детайлни 64MP снимки при условия с по-ярка светлина.

За да прави снимки, изглеждащи по начина, по който човешкото око възприема дадена среда при смесена светлина, GW1 поддържа висок динамичен обхват в реално време (HDR) до 100 децибела (dB), който осигурява по-богати нюанси. За сравнение, динамичният обхват на конвенционалния сензор за изображения е около 60 dB, докато този на човешкото око обикновено се счита за около 120 dB.

GW1 е снабден с усилвател на двойното преобразуване (DCG), който трансформира получената светлина в електрически сигнал според осветеността на околната среда. Това позволява на сензора да оптимизира пълния си капацитет (FWC), използвайки събраната светлина по-ефективно, особено в условия на ярка светлина.

ISOCELL Bright GM2 с резолюция 48MP заснема изключително детайлни кадри (източник: Samsung)

По-контрастни изображения могат да бъдат постигнати чрез Super PD – високопроизводителна технология за автоматично фокусиране с разпознаване на фазата. Сензорът поддържа също така Full HD запис с 480 кадъра в секунда (fps) за плавни, подобни на кинопродукция, видеа на забавен кадър.

ISOCELL Bright GM2 е 48MP сензор за изображения, който също използва технология Tetracell в среда с ниска осветеност и алгоритъм „remosaic“ в добре осветени условия, заснемайки изключително детайлни кадри с естествени и ярки цветове. GM2, подобно на GW1, използва DCG за допълнителна производителност и Super PD за бърз автофокус.

Samsung ISOCELL Bright GW1 и GM2 в момента са в тестов период. Очаква се корейската компания да пусне новите сензори в масово производство през втората половина на тази година.

Коментар