От роботизацията щели да пострадат повече жените

Роботите застрашават сериозно хората, изпълняващи рутинни дейности (източник: CCO Public Domain)

Очаква се роботизацията да повлияе драстично на пазара на труда. Най-мрачните сценарии предвиждат огромна безработица и маргинализиране на големи групи от населението на планетата.

Международният валутен фонд (МВФ) публикува резултати от изследване за влиянието на роботите върху пазара на труда, според които в близките 20 години от автоматизацията ще пострадат в по-голяма степен работниците-жени, отколкото мъжете, съобщи Ведомости.

Роботите и системите с изкуствен интелект се развиват стремително в последните години. Те са способни да изпълняват рутинни задачи с по-висока ефективност, отколкото човека. Ето защо роботизирани системи навлизат в най-различни компании – от телеком оператори до промишлени предприятия.

Жените по-рядко изпълняват задачи, които изискват аналитични умения, по-рядко се занимават с физически труд и обратно – по-често от мъжете изпълняват рутинни действия, които не изискват допълнително обучение, отбелязва Ведомости.

Според анализаторите, вероятността за замяна с роботи при жените възлиза средно на 40%. За сравнение, при мъжете този показател е малко по-нисък – 38%, сочи експертният доклад.

Коментар