Открита е опасна уязвимост в WhatsApp

Потребителите на WhatsApp са изложени на риск от заразяване с шпионски софтуер (източник: CCO Public Domain)

Популярният месинджър WhatsApp съдържа уязвимост, която дава възможност на хакери и киберпрестъпници да инсталират шпионски софтуер на смартфоните, съобщи Файненшъл Таймс, позовавайки се на информация от разработчика на приложението.

За да инсталират вредоносната програма, хакерите извършват гласови позвънявания на устройствата на жертвите, като дори не е необходимо потребителят да отговаря. Данни за позвъняването не се показват в списъка с входящи повиквания.

Уязвимостта е потвърдена както на смартфони с Android, така и на iPhone. Киберспецовете са използвали шпионската програма Pegasus, създадена от израелската компания NSO Group за нуждите на разузнаването – тя е способна да подслушва потребителите чрез микрофона и да прави снимки и видео с вградената камера.

NSO Group коментира, че нейният софтуер е създаден, за да могат властите да се борят по-успешно с тероризма и престъпността. В момента компанията разследва как програмата е попаднала в ръцете на киберпрестъпниците.

Правозащитници от организацията Амнести Интернешънъл вече са се обърнали към съд в Тел Авив с искане Министерството на отбраната на Израел да отнеме лиценза на NSO Group за упражняване на дейност.

WhatsApp, от своя страна, приканва потребителите на месинджъра да обновят приложението до най-актуалната версия, за да отстранят откритата опасна уязвимост.

Коментар