Трактор-робот почиства автономно снега

7-тонни трактори Valtra автономно почистват сняг на летище във Финландия (източник: Nokian Tyres, Vatlra)

Роботизираните прахосмукачки и косачки са вече реалност, но може ли същата идея да бъде приложена към 7-тонна машина, която почиства писта от сняг? За да покажат, че това е възможно, Valtra и Nokian Tyres си партнират с три други финландски компании на най-северното летище на Европейския съюз.

Два трактора Valtra T254 Versu, оборудвани с гуми Nokian Hakkapeliitta TRI, всеки теглещ 4,5 м широк вентилатор, автономно изчистиха пистата на летище Ивало във финландската Лапландия през март г.г.

Специалистът по трактори Valtra работи в продължение на няколко години върху автономни трактори. Заедно с Nokian Tyres, двете компании поставиха рекорд за скорост на безпилотен снегорин през 2018 г. с автономния T254 Versu, оборудван с гуми Nokian Hakkapeliitta TRI.

В проекта „Runway Snowbot“ функциите на Valtra SmartTouch – като автоматичното насочване с прецизност до сантиметър и контролeрът ISOBUS – са в основата на технологията, необходима за контролирано почистване на предварително определени маршрути.

Тракторът Valtra T254 Versu е оборудван с гуми Nokian Hakkapeliitta TRI (източник: Nokian Tyres, Vatlra)

Тракторите са интересна алтернатива за летищни паркове, където работната широчина от 4,5 метра е достатъчна. Те са значително по-евтини за притежаване, отколкото камионите, и са много по-гъвкави.

Вентилаторите Valtra и Vammas са снабдени с Neste MY Renewable Diesel, което намалява емисиите на парникови газове с около 90% в сравнение с изкопаемия дизел, подчертават участниците в проекта Runway Snowbot.

Коментари по темата: „Трактор-робот почиства автономно снега”

добавете коментар...

  1. Невярващ

    А кабините на тракторите за какво са!?

Коментар