Свършват мобилните телефонни номера в Япония

11-цифровите мобилни телефонни номера в Япония ще се изчерпат през 2022 г. (източник: CCO Public Domain)

Пространството на 11-цифровите телефонни номера в Япония е на изчерпване, в резултат на ръста в броя на абонатите на мобилни мрежи и устройствата за „интернет на нещата“.

С настъпващата комерсиализация на технологиите за мрежи от пето поколение (5G) се очаква мобилните телефонните номера в страната да се изчерпат през 2022 г., съобщава деловото издание The Japan Times.

Министерството на комуникациите на Япония планира да създаде ново пространство от около 10 милиарда 14-цифрови номера, които ще започват с код 020. В момента започващите с този код 11-цифрови номера се използват за IoT устройства.

Мобилните абонати в Япония пък ползват 11-цифрови номера, започващи с 090, 080 и 070. От януари 2017 г. до края на март 2019 г. са заети около 32,6 млн. номера от наличните общо 80 млн.

Планът за въвеждате на 14-цифрови номера не по-късно от края на 2021 г. бе предложен на неотдавнашното заседание на група експерти и ще бъде приет от трите основни телеком оператора в страната – NTT Docomo Inc, KDDI Corp и SoftBank Corp.

Министерството на комуникациите се вслуша в коментарите на обществеността и още през юни подготви доклад по проблема, като до края на годината се очаква да бъде издаден и съответният указ. Новите номера ще бъдат дадени на операторите дългосрочно, ако обновяват системите си по-рано.

Коментар