Виваком достави сателитен интернет на Южния полюс

Българските учени в Антарктическата база ще могат да обменят данни в реално време, както и да ползват директна IP телефонна връзка (източник: Български Антарктически Институт)

Виваком предостави неограничен достъп до интернет на българските учени в антарктическата база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южния полюс. Услугата се осъществява чрез директна връзка през сателитна станция Плана на Виваком, през спътник на най-големия сателитен оператор SES.

С новата интернет услуга българските учени ще могат да обменят данни в реално време, както и да ползват директна IP телефонна връзка, а това значително ще подобри процесите на работа на Антарктическата база, поясниха от телекома.

Освен интернет на Южния полюс, Виваком предостави като дарение и интернет връзка към телескопа на катедра Астрономия на Софийския университет, разположен в Геодезическа обсерватория Плана. Чрез интернет връзката астрономите ще могат да управляват дистанционно телескопа им, както и да получават данни в реално време.

От този месец на сателитна станция Плана на Виваком работи и L band радиотелескоп на катедра Астрономия, чрез който се правят космически изследвания като изучаване на еволюцията на галактики и галактически купове.

С тези услуги компанията подпомага и насърчава научноизследователската и образователна дейност на Българския Антарктически съюз и на Софийския университет, поясни Владимир Рангелов, старши мениджър продажби в компанията.

Коментари по темата: „Виваком достави сателитен интернет на Южния полюс”

добавете коментар...

 1. :о)

  Между Българската база и Южния полюс има толкова много място, че Виваком нивга нема да чуе за Южен полюс, ама кой го интересува това.
  Важното е да се прави заглавие, кой разбира кво е Антарктида, кво е Южен полюс…
  пиши там , бриши и това е.

 2. ИМЕ

  БЪЛГАРСКА АНТАРКТИЧЕСКА база “Св. Климент Охридски” е разположена на полуостров Хърд, на над 3 000 км. от Южния полюс!!! ……. но се намира на континента Антарктида все пак 😉

 3. Anonymous

  Ами на северния ли?

 4. Някой

  Българската база не се намира на Южния полюс…

 5. Anonymous

  Може и да е платен, може и да не е платен. Но предметът на репортажа е добър. Направили са добро нещо.

 6. Платен репортаж

  Платен репортаж

Коментар