Виваком достави сателитен интернет на Южния полюс

Българските учени в Антарктическата база ще могат да обменят данни в реално време, както и да ползват директна IP телефонна връзка (източник: Български Антарктически Институт)

Виваком предостави неограничен достъп до интернет на българските учени в антарктическата база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южния полюс. Услугата се осъществява чрез директна връзка през сателитна станция Плана на Виваком, през спътник на най-големия сателитен оператор SES.

С новата интернет услуга българските учени ще могат да обменят данни в реално време, както и да ползват директна IP телефонна връзка, а това значително ще подобри процесите на работа на Антарктическата база, поясниха от телекома.

Освен интернет на Южния полюс, Виваком предостави като дарение и интернет връзка към телескопа на катедра Астрономия на Софийския университет, разположен в Геодезическа обсерватория Плана. Чрез интернет връзката астрономите ще могат да управляват дистанционно телескопа им, както и да получават данни в реално време.

От този месец на сателитна станция Плана на Виваком работи и L band радиотелескоп на катедра Астрономия, чрез който се правят космически изследвания като изучаване на еволюцията на галактики и галактически купове.

С тези услуги компанията подпомага и насърчава научноизследователската и образователна дейност на Българския Антарктически съюз и на Софийския университет, поясни Владимир Рангелов, старши мениджър продажби в компанията.

Коментари по темата: „Виваком достави сателитен интернет на Южния полюс”

добавете коментар...

  1. :о)

    Между Българската база и Южния полюс има толкова много място, че Виваком нивга нема да чуе за Южен полюс, ама кой го интересува това.
    Важното е да се прави заглавие, кой разбира кво е Антарктида, кво е Южен полюс…
    пиши там , бриши и това е.

  2. ИМЕ

    БЪЛГАРСКА АНТАРКТИЧЕСКА база “Св. Климент Охридски” е разположена на полуостров Хърд, на над 3 000 км. от Южния полюс!!! ……. но се намира на континента Антарктида все пак 😉

  3. Anonymous

    Ами на северния ли?

  4. Някой

    Българската база не се намира на Южния полюс…

  5. Anonymous

    Може и да е платен, може и да не е платен. Но предметът на репортажа е добър. Направили са добро нещо.

  6. Платен репортаж

    Платен репортаж

Коментар