Виваком достави сателитен интернет на Южния полюс

Българските учени в Антарктическата база ще могат да обменят данни в реално време, както и да ползват директна IP телефонна връзка (източник: Български Антарктически Институт)

Виваком предостави неограничен достъп до интернет на българските учени в антарктическата база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Южния полюс. Услугата се осъществява чрез директна връзка през сателитна станция Плана на Виваком, през спътник на най-големия сателитен оператор SES.

С новата интернет услуга българските учени ще могат да обменят данни в реално време, както и да ползват директна IP телефонна връзка, а това значително ще подобри процесите на работа на Антарктическата база, поясниха от телекома.

Освен интернет на Южния полюс, Виваком предостави като дарение и интернет връзка към телескопа на катедра Астрономия на Софийския университет, разположен в Геодезическа обсерватория Плана. Чрез интернет връзката астрономите ще могат да управляват дистанционно телескопа им, както и да получават данни в реално време.

От този месец на сателитна станция Плана на Виваком работи и L band радиотелескоп на катедра Астрономия, чрез който се правят космически изследвания като изучаване на еволюцията на галактики и галактически купове.

С тези услуги компанията подпомага и насърчава научноизследователската и образователна дейност на Българския Антарктически съюз и на Софийския университет, поясни Владимир Рангелов, старши мениджър продажби в компанията.

Коментари по темата: „Виваком достави сателитен интернет на Южния полюс”