HPE е близо до сделка за поглъщане на Cray

HPE е в заключителен етап на преговори за поглъщане на суперкомпютърния производител Cray (източник: HPE)

Задава се голяма сделка в ИТ индустрията. Hewlett Packard Enterprise (HPE) е на път да погълне производителя на суперкомпютри Cray, съобщи Блумбърг, позовавайки се на информирани източници, запознати с преговорите.

Твърди се, че HPE и Cray са в заключителния етап на преговорите и може да обявят сделката още тази седмица. Окончателното споразумение обаче няма и е възможно сключването на сделка да бъде отложено във времето.

Cray разработва суперкомпютри за научно-изследователски цели и за нуждите на военните. В момента компанията изгражда съвместно с AMD най-бързия суперкомпютър в света – системата Frontier с очаквана производителност 1,5 екзафлопа.

Суперкомпютри на HPE пък се използват в Университета на Нотр Дам, от химическия гигант BASF и в Питсбъргския суперкомпютърен център. През 2018 г. компанията получи поръчка от Пентагона на стойност 57 млн. долара за изграждане на суперкомпютър за проектиране на вертолети и прогнозиране на времето.

Поглъщането на Cray ще засили позициите на HPE на пазара за високопроизводителни системи, където компанията се конкурира с IBM. Сделката се очертава като най-голямата в историята на HPE – компания, родена от разделянето на Hewlett Packard.

Преди две години HPE погълна доставчика на решения за съхранение на данни Nimble Storage за сумата от 1,09 млрд. долара. Очаква се сделката с Cray да струва много повече на HPE. Пазарната капитализация на Cray е 1,23 млрд. долара към 16 май, а от началото на годината акциите на компанията поскъпнаха с 38%.

Глобалните продажби на суперкомпютри – машини на стойност от 500 хил. долара нагоре – се покачиха с 31% през последното тримесечие на 2018 г. и възлизат на 1,6 млрд. долара, по данни на IDC. На суперкомпютрите се падат 42% от пазара на високопроизводителни сървъри.

Коментари по темата: „HPE е близо до сделка за поглъщане на Cray”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Преди две години HPE погълна доставчика на решения за съхранение на данни Nimble Storage за сумата от 1,09 млрд. долара

  2. Saevar

    неразбрах, интелски ли са процесорите, в смисъл по-напредналите ще си влизат ли като у дома си или ..?

  3. HPE

    Вече е обявено на сайта на фирмата – в графа Newsroom

Коментар