След забраната на Huawei: Търговска война в целия свят

Седмицата, която си отива, ще остави огромен отпечатък в търговията – особено тази в сферата на технологиите (източник: CCO Public Domain)

Търговската война между САЩ и Китай навлезе в нов етап след забраната за използване на технологично оборудване от Huawei при изграждането на телекомуникационни мрежи. Тя неизбежно въвлича и всички други страни от целия свят. САЩ ще спре разузнавателното сътрудничество с други страни, ако те използват технологии от Huawei.

Седмицата, която си отива, ще остави огромен отпечатък в световната история – особено тази на технологиите. Американският президент Доналд Тръмп подписа заповед за забрана за използване на определен тип чуждестранно телекомуникационно оборудване. Той обяви „национално извънредно положение” и даде на министерството на търговията 150 дни срок да изготви правила, които да забранят на американските компании да използват оборудване, произвеждано от „чуждестранни противници”.

Въпреки, че повсеместно щатската администрация отрича тази забрана да е насочена към конкретна страна или компания, всички са наясно, че на прицел са Huawei – най-големият доставчик на мрежово телеком оборудване – и китайският технологичен сектор като цяло.

Самото министерство на търговията заяви, че добавя Huawei към своя „Специален списък”, което означава, че се спира купуването на компоненти, произведени от фирмата, от страна на американски компании без изрично одобрение от правителството.

Има ли шпионаж

Никой не може да отговори на въпроса има ли наистина реален шпионаж, когато става дума за внедреното оборудване от Huawei в телекомуникационни системи по света. Самата компания е категорична, че никога няма да шпионира своите клиенти. И какво друго биха могли да отговорят от фирмата в подобен момент?

Шпионаж най-вероятно няма. Проблемът е по-скоро в това, че фирмата няма да може да откаже, ако китайското правителство поиска от нея да осигури възможност за шпионаж. Това е мнение на експерти по сигурността.

Притесненията им навярно си имат своите основания. Китай е известна с особения си модел на подкрепа за частните компании, при което държавата осигурява протекции и солидни субсидии, за да пробият китайските продукти на световния пазар и да го завладеят.

Подобен пример през последните години е и субсидирането на производствата на фотоволтаични клетки в Китай, в резултат на което китайските соларни панели буквално заляха света. Европа реагира с налагане на търговски мита, но това не можа да попречи на китайската продукция да превземе всички пазари.

Глобална война

Huawei е само „черешката на тортата” в процес, който съвсем ясно отива към глобален търговски конфликт. Търговската война между САЩ и Китай няма да остане само между двете страни. САЩ увеличава натиска върху държавите, с които има различни взаимоотношения, изисквайки от тях да забранят използването на оборудване от Huawei в бъдещите си 5G мрежи.

Още през февруари американският държавен секретар обяви, че САЩ ще спре споделянето на разузнавателна информация с партньорските страни, ако те боравят с оборудване от китайския телеком производител.

„Ако една държава използва това оборудване в свои критични информационни системи, няма да можем да споделяме информация с тях, няма да можем да работим заедно с тях”, каза Помпео. „В някои случаи има риск – няма да можем дори да съумеем да разположим американски ресурси, да имаме американско посолство”, добави той.

По това време Великобритания, Нова Зеландия, Германия и други страни дадоха знак, че нямат такива притеснения като САЩ и са склонни да продължат да използват техниката на Huawei в подготовката на така дълго чаканите 5G мрежи.

Сега, когато САЩ официално забраниха използването на този вид техника в телеком мрежите в страната, натискът върху останалите държави ще стане още по-голям.

Всъщност САЩ има доста богата практика в разгръщането на националните си закони и интереси върху картата на света. Макар че, на теория, един американски закон е приложим само на територията на САЩ, страната прави така, че той засяга огромна част от света.

Емблематичен пример за това е търговското ембарго спрямо Куба, започнато през 1962 г. и затегнато през 90-те години. За да „накаже” управлението на Фидел Кастро, САЩ обяви прекратяване на търговските взаимоотношения с всички страни, които имат търговски взаимоотношения с Куба.

Притеснения и в Европа

На пръв поглед Европа има основания да бъде по-спокойна. Все пак това е родината на други два от водещите три производителя на телекомуникационно оборудване за пето поколение мрежи –  шведската Ericsson и финландската Nokia.

Британците обаче са силно притеснени. Поддръжниците на Брекзит бяха дали ясни индикации, че се надяват на „по-добри търговски взаимоотношения с Китай” след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Сега случващото се с Huawei се оказва доста притеснително за тях на фона на планираното излизане от съюза.

Не е по-спокойно и в останалите страни. Китай, Русия и САЩ „ни притискат, отново и отново, да намерим общи позиции”, коментира наскоро германският канцлер Ангела Меркел пред медиите. „Това обичайно е трудно, като се има предвид, че имаме различни интереси”.

Коментари по темата: „След забраната на Huawei: Търговска война в целия свят”

добавете коментар...

  1. Георги

    Но най много сащ, Гугъл,ios, windows

  2. jp

    njama spasenie kolkoto i da se napava staroto pardelo

  3. Anonymous

    Huawei e главният продавач на андроид пазара(огромни загуби за гугъл).

  4. Anonymous

    Всички шпионират!

Коментар