“Червен бутон” за родителски контрол на видео игри

Родителите трябва да имат един “червен бутон”, за да забраняват игра, която според тях не е подходяща за деца, казва комисията по вътрешен пазар и защита на потребителя на европейския парламент.
Целта е не да се демонизират игрите, които имат положителен ефект за умственото развитие на децата, а да се помогне на родителите да изберат подходящо съдържание за подрастващите.
Комисията излиза с доклад, направен на базата на проучвания на холандеца Тойн Мандърс, член на европейския парламент. Той казва пред Ройтерс, че “видео игрите в повечето случаи не са опасни и могат дори да допринесат за развитието на важни умения”.
Игрите могат да помогнат на децата да запомнят факти и да развият качества като творчество, сътрудничество и стратегическо мислене, открива проучването.
Въпреки положителните заключения комитетът казва в доклада си, че “не всички игри са подходящи за всички възрастови групи и не може да се изключи вероятността за вредни влияния върху умовете на децата”.
Поради това родителите се нуждаят от повече помощ, за да определят кои игри да играят техните деца и колко дълго.
Система за класификация на игрите
Докладът подкрепя паневропейската информационна система за игри (PEGI), която класифицира игрите по възраст и дава съответния рейтинг. Комитетът призовава тя да бъде засилена и да получи по-голяма подкрепа от страните-членки, както и за по-голяма информираност на родителите за съдържанието на видео игрите, опции за родителски контрол и инструменти за неговото прилагане. Един от тези инструменти е наличието на “червен бутон”, който да изключва геймърска конзола или компютър или да спира игра.
Комисията смята, че трябва да се възприемат различни подходи за засилване на контрола над видео игрите, но не предлага специално европейско законодателство. Според членовете на европарламента страните-членки трябва да гарантират, че националните системи за рейтинг няма да доведат до фрагментиране на пазара. За това трябва да помогне хармонизацията на правилата за поставяне на етикети. Страните-членки трябва да се обединят около една обща система на базата единствено на PEGI.
По-стриктен контрол на онлайн игрите
Членовете на комисията са особено разтревожени за онлайн игрите, които лесно се изтеглят на персоналните компютри или мобилни телефони. Докато системата PEGI се въведе и за онлайн игрите, те предлагат поставянето на “червен бутон” на конзоли, компютри и други устройства.
Видео игри и насилие
Присъствието на насилие във видео игрите не води автоматично до такова поведение, според доклада на комисията. Продължителното наблюдаване на сцени на насилие обаче може да има отрицателен ефект върху играча и дори да предизвика поведение на насилие. Едно допълнение, направено от комисията за граждански свободи, изисква от страните-членки да подготвят специално наказателно законодателство за продажбите на телевизионни, видео и компютърни игри с насилие, като се отдели внимание на онлайн игрите.
Интернет кафетата затрудняват контрола
Контролът над видео игрите трябва да се затегне, така че децата да нямат достъп до неподходящи игри. По тази причина, а също и за да се избегнат потенциалните вредни ефекти на игрите, особено опасността от пристрастяване или прояви на жестокост, търговци и родители трябва да предприемат подходящи стъпки.
Членовете на европарламента подкрепят идеята за кодекс на поведение за търговци и производители на видео игри. Въпреки всичко обаче, собствениците на интернет кафета са оставени на тяхната съвест и отговорност. Проучване на “Евробарометър” сочи, че 3.2% от децата на възраст от 6 до 17 години посещават интернет кафета и влизат в интернет без контрол на възрастните.

Коментар