Нов удар срещу Huawei: остава без Google услуги

Американският обръч около Huawei се затяга. Ще устои ли китайската компания? (източник: Huawei)

Търговската война между САЩ и Китай ескалира с всеки изминал ден. Google прекратява сътрудничеството с Huawei, след като по-рано правителството на Доналд Тръмп вкара китайския производител в черния списък Entity List.

В резултат на този ход от страна на интернет гиганта, Huawei може да загуби възможността за пълноценно използване на Android и услугите на Google в своите смартфони, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Ако конфликтът се развие по подобен сценарий, Huawei ще трябва да се откаже от използване на продуктите на Google, с изключение на тези, които се лицензират като софтуер с отворен код.

Това означава, че Huawei ще загуби достъп до актуализациите на операционната система Android, а нейните бъдещи смартфони извън пределите на Китай няма да могат да използват популярните приложения и услуги на Google, вкл. магазина за приложения Play Store и електронната поща Gmail.

Според източниците на Ройтерс, възможността за използване от Huawei на едни или други услуги все още се обсъжда в Google. Представители на Huawei, от своя страна, проучват влиянието на действията на Министерство на търговията на САЩ,  съобщи в петък представител на китайската компания.

Към момента Huawei се въздържа от подробни коментари за възникналата ситуация. Все още няма официални коментари и от Министерство на търговията на САЩ.

Все пак Huawei ще може да използва версиите на Android, достъпни за лицензиране като софтуер с отворен код. Самата операционна система е свободно достъпна за всички, които желаят да я използват.

Но опасността за Huawei е Google да прекрати техническата поддръжка и съвместните разработки и – още по-важно за крайните потребители – да отнеме възможността на Huawei да използва нейните услуги. А без услуги от Google смартфоните с Android са непълноценни устройства.

Коментари по темата: „Нов удар срещу Huawei: остава без Google услуги”

добавете коментар...

  1. Случаен

    Зaбpaнaтa e oт aмepиĸaнcĸoтo пpaвитeлcтвo ĸъм тexнитe aмepиĸaнcĸи фиpми! Hяĸoй дa плюe пo aмepиĸaнцитe зa тoвa, чe eдни aмepиĸaнци ca зaбpaнили нa дpyги aмepиĸaнци нeщo дa пpaвят e тoтaлнa пpocтoтия! Hиĸoй нищo нe e зaбpaнявaл нa ĸитaйцитe или ĸитaйcĸитe фиpми. Aмepиĸaнcĸoтo пpaвитeлcтвo eдинcтвeнo e зaбpaнилo нa CBOИTE aмepиĸaнcĸи фиpми дa paбoтят c ĸитaйцитe, тoвa e, нищo пoвeчe! Kитaйцитe мoгaт дa пpaвят ĸaĸвoтo cи иcĸaт (ĸaĸтo и дo ceгa), дa пpoизвeждaт ĸoлĸoтo cи иcĸaт и ĸaĸвитo cи иcĸaт тeлeфoни и дa cи ги пpoдaвaт нa ĸoгoтo cи иcĸaт и дa пeчeлят ĸoлĸoтo cи иcĸaт. Aĸo в Бългapия бългapcĸoтo пpaвитeлcтвo peши дa зaбpaни нa бългapcĸa фиpмa дa пpoдaвa cтoĸaтa ce нa ĸитaйcĸия пaзap зa дa зaщити бългapcĸи интepecи, oзнaчaвa ли, чe тoвa e лoшo? Hapoдa изпpocтявa и тoвa cи e!

  2. op

    Ето така сам си създаваш конкуренция.

  3. Lordoff

    Да, да си направят операционна система не е болка за умиране, но другите услуги, особено приложенията ще ги посъборят. Все пак това са преговори в търговска война и най-вероятно ще се разберат.

  4. ха

    Gmail не е болка за умиране. Но без Google карти и Street view – нещата никак не изглеждат добре…

  5. Петър

    ще си напишат тяхна ОС

  6. :)

    Това за мен е най-добрият сценарий да излезе на сцената нова ОС.

  7. оптимист

    А може и най-накрая да се появи цялостна алтернатива на услугите на гугъл.

  8. Йордан

    Това някак си поддиква следващият телефон, който ще си купя, да бъде Huawei. Американските тъпотии край нямат – всеки път някой им е виновен и всеки път се борят да “внасят демокрация” чрез войни. Невероятни алтруисти.

Коментар