Южна Корея планира да замени Windows 7 с Linux

Правителството на Южна Корея изследва сигурността на Linux с идеята да я внедри във всичките си компютри (източник: CCO Public Domain)

Всички компютри, използвани от правителството на Южна Корея, скоро ще работят под управление на операционна система Linux вместо използваната в момента Windows, съобщи Korea Herald, позовавайки се на изявление на Министерство на вътрешните работи на страната.

Първоначално, тестовете с Linux компютри ще се извършват в рамките на министерството. Ако не бъдат открити проблеми със сигурността, отворената платформа ще получи по-широко разпространение в правителствените системи.

Решението е взето на фона на опасенията от високата цена за удължаване на поддръжката на Windows. Безплатната техническа поддръжка от Microsoft за използваната в момента версия 7 приключва през януари 2020 г. Според оценките, преходът към Linux и придобиването на нови компютри ще струва 780 млрд. вона (около $655 млн.).

Предстои обаче огромен обем работа преди Linux да навлезе масово в правителствените компютри. Става въпрос най-вече за изследване на сигурността на операционната система, както и на съвместимостта с уеб сайтовете и приложенията, разработвани за Windows.

Правителството на Южна Корея се надява, че с внедряването на платформа с отворен код ще намали значително разходите за обслужване на ИТ инфраструктурата. Освен това правителството ще избегне зависимостта от една операционна система.

Коментари по темата: „Южна Корея планира да замени Windows 7 с Linux”

добавете коментар...

  1. линуксаджийче

    еее, перке не минат на Вирус 10??

  2. Anonymous

    Linuzz

  3. ха

    Между другото Корея беше страна в която Windows имаше много силни позиции. Говоря в минало време, единствено защото нямам наблюдения как са нещата сега.
    Вероятно новината не е фалшива, но просто … не е новина. Забележете, че не се казва какъв Linux ще ползват! Просто това са стандартни ходове от вид декларация, която цели да накара Microsoft да свали значително цените на поддръжката си. И последният със сигурност ще го направи и вероятно няма да имаме никакво прехвърляне към Linux.

  4. Фофу

    Фалшива или не, но гледай сега колко линуксаджийчета ще се скочат (този път щастливи) да ни разказват колко лош е Уйн и колко велик е Линукс. Като Павлови кученца са, светка лампата и хоп реакцията.

  5. фейкнюз

    Фалшива новина.

Коментар