ЕС ще реагира със санкции на кибератаките

Твърде дълго време враждебни субекти застрашават сигурността на ЕС, смята британски министър (източник: CCO Public Domain)

Нов механизъм на Европейския съюз предвижда санкции в отговор на мащабни кибератаки. Те ще се прилагат срещу лица, съпричастни към кибератаките, а също така и към държави, които спонсорират или предоставят техническа поддръжка на хакерски групи, съобщи Engadget.

В списъка с ограничителни мерки влизат забрана за влизане на територията на ЕС и замразяване на финанси с решение на съответните органи. Очаква се подобен подход да ускори реакцията срещу кибератаки от страна на държавите-членки на Съюза.

Британският външен министър Джеръми Хънт определи тази стъпка като „решително действие”. Според него, твърде дълго време враждебни субекти застрашават сигурността на ЕС, като разрушават критично важни инфраструктури, опитват се да крадат търговски тайни и подкопават основите на демокрацията.

Заслужава внимание фактът, че ЕС ще може да налага санкции не само при регистриране на хакерска атака, но също така и при засичане на опит за провеждане на подобна кибер-операция.

Русия и Китай най-често се припознавани от европейците като извършители на кибератаки на територията на ЕС. Политици се опасяват, че Русия може да повлия на изборите за Европейски парламент тази седмица.

Наскоро компанията за сигурност Fireeye съобщи, че цел на руските хакери са европейски правителствени учреждения, както и медиите в държави като Германия и Франция.

Коментари по темата: „ЕС ще реагира със санкции на кибератаките”

добавете коментар...

  1. Lordoff

    Както виждам, предходните коментари са от Руски тролове ….

  2. Anonymous

    FireEye is a public cybersecurity company headquartered in Milpitas, California.

  3. Мда

    Европейския идиотизъм в действие… Подражаване на американците, без значение дали е добре или не…

Коментар