САЩ разхлабиха временно примката около Huawei

Huawei получи отсрочка за санкциите от правителството на САЩ, за да обслужва американските си клиенти (източник: Huawei)

Правителството на САЩ временно отслаби търговските ограничения, наложени на китайския технологичен гигант Huawei. Това решение е продиктувано от загриженост за американските клиенти на компанията.

Министерството на търговията даде на Huawei временен лиценз със срок до 19 август, който ще й позволи да купува американски продукти, за да поддържа работата на съществуващите мрежи в САЩ и да обновява софтуера на смартфоните си, съобщи Ройтерс.

Същевременно обаче остава забраната за най-големия доставчик на телекомуникационно оборудване в света да купува американски компоненти за производство на нови продукти, без да получи специално разрешение за това от регулатора.

Според министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос, лицензът дава време на американските телеком оператори и други компании, които използват оборудване на Huawei, да се справят със ситуацията.

Казано накратко, „този лиценз ще позволи на съществуващите потребители да продължат да работят с мобилни телефони Huawei и да бъдат обслужвани широколентовите мрежи в селските райони”, коментира Рос.

Коментар