Рен Женфей: САЩ подценяват нашите възможности

Търговските ограничения на САЩ няма да повлияят на разгръщането на Huawei 5G мрежи, убеден е основателят на компанията (източник: Huawei/Twitter)

Рен Женфей, основател на китайския технологичен гигант Huawei, заяви, че предоставянето на временен лиценз за отлагане на ограниченията за търговия от страна на правителството на САЩ с 90 дни не е от значение за компанията, защото тя е готова за подобно развитие.

„С действията си правителството на САЩ понастоящем подценява нашите възможности”, заяви Рен в интервю за CCTV. „В този критичен момент съм благодарен на американски компании, които допринесоха много за развитието на Huawei и показаха добра воля по този въпрос”, допълни той.

По неговите думи, американските компании полагат усилия да убедят правителството на Доналд Тръмп да им позволи да си сътрудничат с Huawei. Женфей отбеляза също, че Huawei винаги е имала нужда от чипсети, разработени в САЩ, а пълният отказ от американските доставки би било проява на ограниченост.

Търговските ограничения на САЩ няма да повлияят на разгръщането на Huawei 5G мрежи и през следващите две до три години е малко вероятно някой да успее да постигне технологичното ниво на китайска компания, казва още основателят на Huawei.

74-годишният Рен не обича публичните изяви и почти никога не дава интервюта. Напоследък обаче той все по-често е в центъра на вниманието, поради ескалацията на напрежението между компанията и Вашингтон. По искане на САЩ неговата дъщеря Менг Ванчжоу, финансов директор на Huawei, бе арестувана във Ванкувър, Канада.

Преди да основе Huawei, Рен Женфей е служил като инженер в Народноосвободителната армия на Китай. Това обстоятелство допринася за подозренията на САЩ за връзки на компанията с китайското правителство.

Коментар