ОББ автоматизира процеси със софтуерни роботи

ОББ планира внедряване на поне една роботизирана автоматизация на процесите на всяко тримесечие (източник: ОББ)

Обединена българска банка (ОББ) въвежда роботизирана автоматизация на част от процесите си, за да облекчи работата на служителите, съобщиха от финансовата институция, която е част от белгийската група КВС.

Роботизираната автоматизация на процесите (RPA) представлява софтуерен „робот”, който използва въведени вече процеси и приложения подобно на човек. Използването на такъв робот може да облекчи в голяма степен изпълнението на повтаряеми, еднотипни задачи – например обработката на обемен поток от документи.

Технологията може да бъде разработена така, че да извършва комплексни дейности в множество разнообразни системи с висока скорост и изключителна точност. Интелигентната автоматизация няма за цел да замени хората в тяхната професионална дейност, а цели облекчаването им от извършване на еднотипни процеси, подчертаха от банката.

„В момента в ОББ разработваме робот, който изтегля справките и ги обработва в офис приложението Excel. Това спестява на експертите до час ежедневна работа и им дава възможност да се фокусират върху други специфични дейности, изискващи професионалната им експертиза”, поясни Кристоф де Мил, иновационен лидер на ОББ.

По неговите думи, прилагането на подобна автоматизация е облекчение за специалистите, които ще могат да насочат времето и усилията си и към други приоритетни задачи.

Първоначално роботът ще бъде наблюдаван от специалистите на банката, за да контролират дейността му, а след като премине изпитателния период, автоматизираната технология ще започне да помага на колегите в рутинните им задължения.

Това е вторият робот, въведен от банката. Първият валидира процес, които извършват служителите на ОББ в Клонова мрежа, като по този начин гарантира за точността на въведената от тях информация.

Плановете на компанията предвиждат разработване и прилагане на поне една роботизирана автоматизация на процесите на всяко тримесечие.

Коментар