Британците губят солидно от измами с криптовалута

Измамите с криптовалута ощетели с близо 35 млн. евро британските граждани само за една година (източник: CCO Public Domain)

За една година британските инвеститори са загубили 27 млн. паунда (около $34,38 млн.), заради измами с криптовалута, съобщи регулаторният орган на финансовите дейности в Обединеното кралство – FCA.

По данни на FCA, в периода от 1 април 2018 г. до 1 април 2019 г. всеки гражданин на Великобритания, станал жертва на измама с криптовалута, е загубил средно по 14 600 паунда ($18 500).

За същия период са се утроили случаите на измами с криптовалута. Данните сочат, че за една година броят им се е увеличили до 1800. Най-често мошениците използват социални мрежи за реализиране на схеми за „бързо забогатяване”.

По правило, с публикации в социалните мрежи мошениците се опитват да привлекат потенциални инвеститори. Там често се публикуват фалшиви изявление от знаменитости с връзки към професионално изработени уеб сайтове, които насърчават жертвите да инвестират в мошеническия проект.

Обикновено за примамка се използва обещание за висока възвръщаемост на инвестицията. Слез това измамниците обещават още по-големи печалби. В крайна сметка всичко завършва с крах за наивните жертви на престъпната схема.

По данни на австралийската комисия по конкуренцията и защита на потребителите (ACCC), през миналата година на континента също се наблюдава пик в измамите с криптовалута. В рамките на 2018 г. австралийците са загубили $4,3 млн. от подобни престъпления.

Коментар