DJI е следващата мишена за санкции на САЩ

Дроновете – особено китайските – са заплаха за САЩ, според министерството на вътрешната сигурност (източник: DJI)

След атаката срещу Huawei на мушката на САЩ вероятно е и водещият в света производител на дронове DJI – още една от „флагманските” компании на китайската високотехнологична индустрия, според медийни публикации отвъд океана.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ (DHS) предупреди за заплахи от страна на китайските безпилотни летателни апарати (БЛА). Твърди се, че потребителските дронове, повечето от които в САЩ носят бранда на DJI, могат да изпращат конфиденциална информация за полетите в централата на компанията в Китай, а впоследствие достъп до тези данни да получи и китайското правителство.

„Правителството на САЩ е сериозно загрижено за всеки технологичен продукт, който изпраща американски данни на територията на авторитарна държава, което позволява на разузнавателните служби на последната да имат безпрепятствен достъп до тази информация или по друг начин да злоупотребяват с такъв достъп”, се казва в официално изявление на министерството, цитирано от CNN.

Тези опасения се отнасят еднакво за определени интернет-базирани устройства, произведени в Китай (БЛА), които са в състояние да събират и предават потенциално чувствителни данни за техните полети, и за лицата и организациите, които ги експлоатират, тъй като Китай налага изключително строги задължения на своите граждани по поддръжка на държавните разузнавателни дейности, се казва още в изявлението.

Предупреждението на министерството няма законна сила и самата DJI не е назовава пряко, но несъмнено китайската компания трябва да бъде нащрек в контекста на ескалиращата търговска война между САЩ и Китай. В изявлението се изтъкват същите опасения, които доведоха до драстични санкции срещу Huawei – а именно, че китайските компании са задължени да шпионират за интересите на своята страна.

Ръководството на DJI, от своя страна, коментира, че сигурността е в основата на всичко, което прави компанията, и, че сигурността на нейните технологии е проверена независимо както от правителството на САЩ, така и от водещи американски компании. Според твърденията на DJI, потребителите напълно контролират какви данни събират, съхраняват и предават.

„В случаите, когато правителства и клиенти, работещи с критично важна инфраструктура, изискват допълнителна гаранция, ние им предоставяме дронове, които не предават данни в DJI или въобще в интернет, и нашите клиенти могат да включат всички предпазни мерки, които препоръчва DHS”, казват от компанията.

„Всеки ден американски компании, служби за бързо реагиране и правителствени ведомства на САЩ се доверяват на DJI дронове, които помагат за спасяване на животи, повишават сигурността на работниците и поддържат жизнено важни дейности, и ние подхождаме с цялата си отговорност към този въпрос”, допълват от китайския производител.

През 2017 г. DJI добави режим на поверителност за своите безпилотни апарати, който прекратява използването на интернет трафик, докато дронът лети. Това бе направено в отговор на официално писмо от американските военни, които поискаха от всички подразделения да прекратят използването на DJI дронове, заради предполагаеми проблеми в сферата на киберсигурността.

По-късно имиграционните и митнически власти на САЩ също заявиха, че DJI може да шпионира в ползва на китайското правителство – разбира се, това обвинение беше опровергано от водещия производител на дронове в света.

Коментари по темата: „DJI е следващата мишена за санкции на САЩ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Като те изпреварят в собствената ти игра, казваш, че другия не е читав и искаш да го дисквалифицират, за да си първи.

  2. Fishcake

    Пълни идиоти – в опита си да смажат всяка успешна компания, САЩ остава без най-добрите дронове, телефони и 5G кули. Но по-тъпото е, че се опитват да принудят и Европа да направи същото.

Коментар