DDoS атаките се увеличават, стават и по-сложни

DDoS атаките стават все по-сложни и трудни за неутрализиране (източник: CCO Public Domain)

Интензивността на разпределените атаки от типа отказ от обслужване (DDoS) се е увеличила рязко през първото тримесечие на годината, сочи изследване на компанията за сигурност „Лаборатория Касперски”.

В периода януари-март DDoS атаките бележат ръст от 84%, в сравнение с последното тримесечие на 2018 г. Нещо повече, тези кибератаки са станали много по-продължителни – според данните, средната продължителност е нараснала 4,21 пъти.

Освен това организаторите на подобни атаки усъвършенстват своите прийоми и DDoS нападенията стават все по-сложни и трудни за неутрализиране, констатира изследването на Лаборатория Касперски.

Китай остава лидер по брой на изходящите атаки. Но най-много ботнети, използвани за организация на DDoS атаки, са засечени на територията на Съединените щати.

Пикът на DDoS атаките през първото тримесечие е бил в средата на март, докато най-спокоен месец се оказва януари. Събота е най-интензивният ден от седмицата по отношение на DDoS атаките, а неделя – най-спокойният.

Пазарът на DDoS се променя, отчита анализът. На мястото на закритите от властите уеб ресурси за продажба на инструменти и услуги за провеждане на кибератаки се появяват нови. Атаките стават по-продължителни, а много организации внедряват само базови контрамерки, които са недостатъчни.

Трудно е да се прогнозира дали ще продължи ръстът в броя на DDoS атаките, но е сигурно, че те ще стават по-сложни. Лаборатория Касперски съветва организациите да се подготвят да отразяване на DDoS атаки с повишена сложност.

Коментар