Подновяването на смартфоните забавя темпо

Потребителите в Европа вече подновяват по-рядко смартфоните (източник: CCO Public Domain)

Бизнесът със смартфони в Европа регистрира спад от 20% през първото тримесечие на годината, спрямо предходните три месеца, и с 3% на годишна база, сочат данни на изследователската компания Counterpoint Technology Market Research.

В рамките на Западна Европа пропадането на годишна база се измерва с 6%, докато Източна Европа постига неголям ръст, за сметка на продажбите в Русия, Чехия, Турция и Полша. Компанията не разкрива данни за броя на продажбите, а показва само динамиката на пазара.

Спадът се обяснява с фактори като удължаването на цикъла на замяна на устройствата и липсата на иновации в новите модели смартфони. Освен това част от купувачите изчакват появата на 5G услуги.

Комерсиалната експлоатация на 5G мрежите вече започва в Европа от оператори като Swisscom и Sunrise в Швейцария. Но влиянието на 5G върху пазара на смартфони ще бъде незначително през 2019 г., коментира Counterpoint Technology Market Research.

Китайските производители контролират около 30% от европейския пазар на смартфони в периода януари-март 2019 г. Huawei, например, е увеличил продажбите си със 70%, благодарение на бранда Honor, а пазарният дял на компанията се е повишил за една година от 15% на 26%.

Лидер в региона като цяло остава Samsung, който контролира около 31% от продажбите на смартфони. В топ 3 влизат още Huawei и Apple (21%), следвани от Xiaomi (4%) и Alcatel (2%).

Разположението на силите в Източна Европа е сходно, но дяловете се различават. На Samsung се падат 35% от общия обем на продажбите, докато Huawei и Apple имат съответно 29% и 9%.

Най-търсен в Западна Европа е iPhone с дял от 30% през първото тримесечие. Смартфоните на Samsung са на второ място с 28%, благодарение на силно търсене на обновените модели от сериите Galaxy A и Galaxy S. Huawei увеличава пазарния си дял от 17% на 23%, в резултат на силни продажби в Германия, Италия и Великобритания.

Европа заема 14,5% от световния пазар на мобилни телефони. Около 84% от устройствата, продавани на Стария континент, са произведени от пет водещи компании. Четири от всеки пет мобилни телефона са смартфони.

Коментар