ARM нанася фаталния удар срещу Huawei?

Уилям Ху, директор на борда на Huawei, показва процесора Kunpeng 920 – най-бързия ARM-базиран CPU (снимка: Huawei)

Не само американски компании се включиха в атаката срещу Huawei след поставяне на китайския гигант в черния списък от правителството на САЩ. Британският разработчик на процесори ARM е информирал своите служители, че се налага да прекрати сътрудничеството с Huawei, твърди публикация на BBC.

Ръководството на ARM е разпространило съобщение до персонала на компанията да преустанови работата с Huawei и нейните дъщерни фирми по всички активни договори, техническа поддръжка и всяко друго споразумение, което очаква взимане на решение.

Като официална причина се изтъква, че разработките на ARM имат технологии с американски произход. Ето защо ARM смята, че трябва да се подчини на решението на правителството на САЩ. Това звучи по-скоро като презастраховане от негативни последствия, които хипотетично може да понесе ARM от партньорството си Huawei.

Според анализатори, на които се позовава BBC, ако ARM прекрати дългосрочно партньорството с Huawei, това може да бъде фатален удар по бизнеса на китайската компания.

Както е известно, Huawei и по-точно нейната дъщерна компания HiSilicon лицензира от ARM архитектурата на ядрата за своите сървърни процесори Kunpeng и мобилните платформи Kirin. Без партньорство с британския разработчик Huawei няма да може да пуска нови чипове с тази архитектура.

Huawei ще запази възможността да произвежда сегашните си процесори. Компанията ще може да пусне и новия флагмански чип Kirin 985, който е в процес на разработка и трябва да дебютира тази есен с новите смартфони от серията Mate. Но в следващия си флагмански процесор Huawei няма да може да използва архитектурата на ARM без лиценз от британския разработчик.

Към момента Huawei няма с какво да замени разработките, които компанията лицензира от ARM. Двете страни засега не са коментирали официално появилата се информация. Не е ясно дали британците действат по собствена инициатива или по настояване от правителството на САЩ.

Коментари по темата: „ARM нанася фаталния удар срещу Huawei?”

добавете коментар...

  1. Абв

    Като не можеш да победиш в кункоренция, чакаш американското правителсво да ти свърши работа. Та така.

  2. ха

    Имам чувството, че САЩ се самопогребват. Защото толкова богата компания като Huawei няма да има какво друго да прави, освен да търси независимо от САЩ решение. Те знаят как се прави реклама и имат име. Вероятно и ще изръсят яки суми на софтуерни и хардуерни разработчици, за да си изградят новата среда. Дори и Huawei да не оцелеят, то друга китайска компания ще изплува от нищото (неявно подкрепена от китайското правителство).

  3. Fishcake

    Мутренска работа. Като не можеш да блеснеш с друго, оправяш се с юмруци. Отвличаш хора, заплашваш, крадеш. Но си оставаш тъпо парче.

  4. Kozel

    Логичният отговор е Huawei да ги купи и да покаже среден пръст на клоуна от САЩ!

Коментар