Щатски съдия: Qualcomm задушава конкуренцията

Практиката на лицензиране на Qualcomm в продължение на много години е задушавала конкуренцията, реши щатски съд (снимка: CC0 Public Domain)

Американският разработчик на мобилни технологии Qualcomm незаконно е потискал конкуренцията на пазара за чипове за смартфони, като е използвал своето доминиращо положение, за да събира неоправдано високи лицензионни такси, постанови щатски съд.

Решението е взето от съдията в северния окръг на щата Калифорния Луси Ко, която разглеждаше иск, подаден срещу Qualcomm, от Федералната комисия по търговия (FTC) на САЩ, съобщават американските медии.

Практиката на лицензиране на Qualcomm в продължение на много години е задушавала конкуренцията на пазара за CDMA и модемни чипове LTE от премиум клас. В частност, причинени са щети на конкурентни компании, OEM производители и крайни потребители, смята съдията.

Така на практика Луси Ко подкрепи иска на FTC – в него се посочва, че патентите, които Qualcomm предлага за лицензиране, се явяват ключови стандарти, използвани широко в индустрията. Такива патенти трябва да се лицензират при справедливи и недискриминационни условия.

Qualcomm ще трябва да предоговори условията с партньорите, на които лицензира патенти. След новината за съдебното решение, акциите на компанията – основен доставчик на мобилни процесори за смартфони – поевтиняха с 13%.

Коментар