Разширяване на домашната мрежа с комплект Tenda PW201A+P200

Комплектът Tenda PW201A+P200 се явява опростено, лесно за използване решение за разширяване на домашната мрежа или локалната мрежа в малкия офис (снимки: TechNews.bg)

Наскоро ви представихме комплект от две устройства Tenda PW201A + P200, които се включват към контакти на съществуващата електрическа мрежа и осигуряват лесно, достъпно решение за разширявана на домашната Ethernet и Wi-Fi мрежа. Тестовете с двете устройства показаха, че това става изключително лесно, без сложни настройки и съпътстващи технически проблеми.

Няколко прости стъпки привеждат Powerline устройствата Tenda PW201A + P200 в действие – например, за достъп на лаптоп до интернет през жичен Ethernet и на смартфон през Wi-Fi в някоя от стаите на жилището, която е отдалечена от рутера и в нея няма LAN инсталация, а безжичният сигнал е слаб.

Powerline адаптерът P200 се включва към електрически контакт и към LAN порт на домашния рутер

Включване на Powerline устройствата

Първо, свързвате адаптера P200 към LAN порта на домашния рутер чрез включения в комплекта кабел и го поставяте в контакт на електрическата мрежа, при което веднага светват два индикатора – че адаптерът черпи електрическо и е свързан към рутера. Това устройство фактически създава т.нар. Powerline мрежа с максимална скорост 200 Mbps.

Разширителят PW201A поддържа Ethernet връзка със скорост 200 Mbps Wi-Fi достъп 300 Mbps

След това поставяме в друг контакт на електрическата мрежа второто устройство от комплекта – разширителя PW201A, който поддържа както жична Ethernet връзка със скорост 200 Mbps, така и бeзжичен Wi-Fi достъп със скорост до 300 Mbps. За готовността на устройството сигнализират няколко индикатора – че получава електрическа енергия от контакта, че Wi-Fi е активен и че адаптерът е сдвоен с неговия „събрат” P200, съответният индикатор на който също сигнализира за това.

Достъп до мрежата

Свързахме лаптоп под управление на Windows 10 към Ethernet порта на PW201A и автоматично, без никакви настройки, получихме достъп до интернет през домашния рутер. Ако ползвате Windows 7 или XP, в документацията от Tenda са описани няколко прости действия по конфигуриране на мрежата, с които повечето потребители са запознати.

По-интересна е опцията за Wi-Fi достъп. Tenda разширителят в ролята на безжична точка за достъп се появява веднага в списъка с достъпни мрежи в Windows 10. По подразбиране мрежата е отворена и свързването не изисква въвеждане на парола, а връзката е некриптирана. Силно препоръчително е, разбира се, да се подсигурите с парола за достъп. Това става през уеб интерфейса за управление на PW201A.

Уеб интерфейс за управление

Влизането в контролния център става с въвеждане в браузъра на IP адрес, указан в документацията. Ако това не сработи, е необходимо да бъде рестартирано устройството с натискане на предвидения за целта бутон в продължение на няколко секунди. След повторно въвеждане на IP адреса в браузъра, вече имаме достъп до конфигурирането на PW201A.

Освен въвеждане на парола за достъп до Wi-Fi е препоръчително да смените и данните по подразбиране за вход в контролния център – име и парола, за да избегнете риска някой от съседите ви, например, да поеме контрола върху устройството.

В контролния център намираме и други полезни инструменти, като например възможност за задаване на приоритети на различните видове трафик – сърфиране в интернет, онлайн игри, видео/аудио, IPTV и VoIP. Предвидени са още опции като ъпдейт на фърмуера, достъп до логове, бекъп и възстановяване и др.

Цена на решението

Комплектът Tenda PW201A + P200 се явява опростено, лесно за използване решение за разширяване на домашната мрежа или локалната мрежа в малкия офис, когато липсва окабеляване или при слаб Wi-Fi сигнал в някои от помещенията. Двете устройства в пакет се предлагат на цена около 95 лв. (с ДДС) на пазара у нас от партньорите на Tenda. Могат да се комбинират различни типове и брой устройства според конкретните нужди.

Коментар