Въвлякоха и гласовите асистенти в „джендър” войната

Повечето гласови асистенти на устройства с изкуствен интелект са настроени да говорят с гласа на млада жена (фото: CCO Public Domain)

Тихата война на тема „джендър” не подмина и технологиите. Продукти като Amazon Alexa и Siri на Apple по подразбиране са настроени да говорят с мил женски глас и хората обикновено се отнасят към софтуера като към „нея”. Ето, че и това се оказа проблем за поддръжниците на „джендър” равноправието.

Повечето гласови асистенти на устройства с изкуствен интелект са настроени да говорят с гласа на млада жена. Самите устройства се използват най-вече, за да отговарят на популярни въпроси или да изпълняват семпли задачи като проверка на времето, пускане на музика или настройване на будилници и напомнящи аларми.

Сега това бе изтълкувано като нередно. Подобна схема изпраща сигнал, че жените са послушни, търпеливи слугини и помощници, беззащитни, винаги готови да помагат на своите господари – това се казва в нов доклад на Организацията на обединените нации.

Самият доклад е озаглавен „Бих се изчервил, ако можех”. Фразата идва от отговора, който Siri дава, когато някой каже „Хей, Siri, ти си кучка”. Докладът анализира и това как гласовите асистенти отговарят на други лични обръщения. Например, ако някой каже на софтуера, „Ей, хубава си”, Alexa отговаря „Това е мило, благодаря!”. Google Assistant пък казва „Благодаря, тази пластмаса изглежда страхотно, нали?”.

Наред с гласовите асистенти анализът е разгледал и други форми на дигитални персонажи, предлагащи услуги, като например чатботовете, с които се взаимодейства предимно писмено, и виртуалните агенти – също асистенти, но във вид на анимиран герой. Най-голям проблем за „джендър” равноправието обаче остават гласовите асистенти.

Те са винаги в режим на изчакване, стоейки кротко в ъгъла, активирайки се от специфична фраза, като например „Хей, Siri”. Никога не дават отрицателен отговор и не определят речта на потребителя като неподходяща или груба, независимо от нейната жестокост, сочи анализът.

Всичките са с женски гласове и, в общия случай, женски имена. Amazon предлага Alexa (на името на древната библиотека в Александрия), Microsoft предлага Cortana (на името на изкуствен разум от видео-играта Halo, която се представя като чувствена жена без одеяния), а Apple предлага Siri (на името на норвежкия сътрудник в създаването на iPhone 4S, което пък значи „красива жена, която те води към победа”). Гласовият асистент на Google няма пол, той е просто Google Assistant, но гласът му също е женски.

Повсеместното използване на женски гласове и сервилен тон при гласовите асистенти на устройствата с изкуствен интелект е мощна илюстрация за половата неравнопоставеност и отклоненията, „кодирани в технологичните продукти”, гласи още докладът. Тези отклонения и неравнопоставеност се утвърждават в технологичния сектор и стават явни в обучението по дигитални умения.

Корпорациите, разработващи гласови асистенти, базират своите решения на определени данни и проучвания за предпочитанията на крайните потребители. Налице са достатъчно проучвания, които сочат, че хората предпочитат женски глас пред мъжки, когато нещо им се помага. Навярно това несъзнателно предпочитание е свързано с вековните традиции жените да обгрижват – те са тези, които се грижат за децата, за болните, за възрастните. Затова е съвсем естествено компаниите да предпочитат женски глас – по този начин те удовлетворяват потребителите си.

Докладът поставя под въпрос и тези основания. Налице са проучвания, които сочат, че нерядко хората предпочитат нисък и плътен мъжки глас (представете си Шон Конъри), казва анализът. По-нататък в документа обширно се разсъждава върху темата защо корпорациите, произвеждащи устройства с гласови асистенти, не дават пространни обяснения как така са решили гласовете на техните устройства да са женски по подразбиране.

Отивайки по-далеч, проучването насочва вниманието върху това, че „при жените има 25% по-малка вероятност да имат базови цифрови умения от мъжете – и е четири пъти по-малко вероятно да знаят как да програмират компютри”.

Естествено, докладът предлага и начини за преодоляване на различията между половете, за които говори. Препоръката е компаниите, създаващи технологични продукти, да спрат да предлагат цифровите си асистенти с женски глас по подразбиране – и да търсят начини да ги направят „безполови”.

Коментари по темата: „Въвлякоха и гласовите асистенти в „джендър” войната”

добавете коментар...

  1. !

    Това не го рабирам. За всички “такива равноправници”, като не ви харесват тези технологии в сегашния им вид – има решение:
    – спирате да ги използвате
    – или си създавате ваши с джендър гласчета. точка

  2. Иво

    Не-е-е-е, не искам някой да ми сменя приятния женски глас на GPS, Кортана и т. н. с безполов, пе……и глас. Аз по принцип съм толерантен, но това ми идва в повече !!!

  3. .

    А, вие какво очаквате от джендъри, освен всичко да завъртят около собствените си прости и ненаситни за *** задници?!

    Това тяхното няма нищо общо с приемане в обществото. Те искат да въвеждат норми, да налагат начин на живот и никой да не им се противопоставя на малоумията.

    Е, няма как да стане.

Коментар