Обвиняват Amazon в събиране на данни за деца чрез Alexa

Умните колонки на Amazon въвлякоха компанията в проблеми с американските власти
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) препоръча завеждане на дело срещу Amazon, чиито умни високоговорители с гласов асистент Alexa събират информация за деца под 13-годишна възраст без съгласието на родителите.

Това поведение на компанията е в противоречие с изискванията на Закона за защита на поверителността на децата онлайн (COPPA), съобщи Блумбърг, позовавайки се на анонимен източник. Министерството на правосъдието на САЩ може да заведе дело от името на FTC още този месец.

През 2019 г. група застъпници поискаха от Федералната търговска комисия да разследва дали умните високоговорители на Amazon нарушават правата за поверителност на децата. Според активисти, компанията съхранява записите на гласовете за неопределено време, а в някои случаи продължава да го прави дори след опит на потребителите да ги изтрият.

Твърди се, че Amazon не получава правилно съгласието на родителите за събиране на данни за техните деца и повечето приложения на гласовия асистент Alexa изобщо нямат политика за поверителност.

Продуктовата гама на компанията включва серията умни високоговорители Echo, предназначени за деца – Amazon предлага абонамент със специално подбрани приложения, книги и друго съдържание. След като подаде жалба, компанията заяви, че нейната актуализирана програма Kids+ е съвместима със COPPA.

Глобите за нарушения на правата на децата могат да достигнат до 50 000 долара за всеки епизод, което води до значителна сума: в случая на Epic Games и нейната игра Fortnite глобата възлиза на 275 милиона долара – досега това е рекордна глоба за нарушение на COPPA.

Коментари по темата: „Обвиняват Amazon в събиране на данни за деца чрез Alexa”

добавете коментар...

  1. :o)

    Въпросът не е , кой събира данни
    ВСИЧКИ СЪБИРАТ
    Въпросът е кой и кога ще забрани това? Отговорът е – няма да е скоро 🙂

Коментар