Microsoft ще строи най-екологичните центрове за данни

Центровете за данни на големите корпорации постепенно преминават изцяло към енергия от възобновяеми източници (снимка: Microsoft)

Microsoft обяви в сряда, че планира да построи най-екологичните до този момент центрове за данни. В Швеция ще бъдат изградени две съоръжения, захранвани само от възобновяеми енергийни източници, които в бъдеще ще използват безотпадъчни технологии.

Енергията за новите центрове за данни ще идва от компанията Vattenfall, която вече продава на Microsoft цялата си енергия, генерирана от клъстера вятърни генератори Wieringermeer Polder в Холандия. Microsoft обяви също партньорство с Vattenfall в проект, насочен към намаляване до нула на емисиите въглероден диоксид.

В блога си компанията отбеляза, че подкрепя бъдеще без органично гориво и работи за намаляване на въглеродните емисии от 2012 г. насам. Софтуерният гигант се ангажира до 2023 г. да захранва 70% от центровете си за данни от  възобновяеми източници. В крайна сметка, компанията се надява да повиши този показател до 100%.

Не само Microsoft работи за намаляване на отрицателното въздействие на дейността си върху околната среда. Преди година Google обяви, че всички глобални операции на компанията се извършват изключително за сметка на възобновяеми енергийни източници.

През 2017 г. интернет гигантът стана най-големият корпоративен купувач на слънчева и вятърна енергия. Благодарение на договорите с Google, слънчевите и вятърните паркове по света са получили над 3 млрд. долара от корпорацията.

Samsung планира напълно да премине към възобновяема енергия до 2020 година. Apple вече направи това, припомнят анализаторите.

Коментар