Foxconn спрял редица линии за Huawei смартфони

Huawei е намалил поръчките за производство на смартфони, твърди китайски източник (снимка: CCO Public Domain)

Китайският технологичен гигант Huawei, чиито устройства са в центъра на търговската война между САЩ и Китай, намалява поръчките за сглобяване на нови телефони, съобщи местното издание „The South China Morning Post”.

Според източници на медията, тайванският контрагент Foxconn е спрял някои производствени линии за сглобяване на смартфони Huawei, след като компанията от Шънджън е намалила поръчките. Foxconn произвежда устройства и за много други големи компании, вкл. Apple и Xiaomi.

Междувременно, Huawei разпространи официална позиция, която гласи: „Huawei отхвърля тези твърдения. Нашите глобални нива на производство са нормални, без значителни корекции в която и да е от двете посоки”.

След като президентът Доналд Тръмп обяви „извънредна ситуация в страната” за защита на мрежите на САЩ от чужди технологии, Министерството на търговията постави Huawei заедно с 68 дъщерни дружества в черния списък „Entity List”, което означаваше и забрана за закупуване на компоненти и технологии от американски компании.

При така развилите се събития Huawei трябваше да преразгледа целта си да достигне първо място на пазара за смартфони през 2020 г., побеждавайки сегашния лидер Samsung Electronics.

Понастоящем Huawei следи отблизо ситуацията, след като властите на САЩ забраниха на американските доставчици да си сътрудничат с технологичната компания от Шънджън, без да получат разрешение, коментира Чжао Минг, президент на бранда Honor, който принадлежи на Huawei.

„Във връзка с възникналата ситуация е твърде рано да се каже дали можем да постигнем целта”, казва Чжао, отговаряйки на въпрос за шансовете на компанията да осъществи плана си за изпреварване на Samsung на пазара за смартфони през следващата година.

Коментар