Проверяват ни в социалните мрежи при виза за САЩ

Новата процедура за получаване на виза за пътуване или имиграция в Съединените щати ще изисква от кандидатите да предоставят данни за профилите си в популярните социални мрежи през последните 5 години (снимка: CCO Public Domain)

Ако планирате пътуване до САЩ в близко бъдеще, може да се наложи да разкриете информация за профилите си в популярни социални мрежи. Държавният департамент вече изисква от почти всички кандидати за американска виза да посочват своите акаунти в социалните медии, които са използвали в последните пет години.

Кандидатите за виза ще бъдат помолени да споделят присъствието си само в най-популярните социални мрежи като Facebook и Twitter, но те ще могат доброволно да предоставят информация за акаунтите си и в мрежи, които не са споменати в списъка на Държавния департамент.

Освен това всеки, който иска да получи виза в САЩ, ще трябва да предостави имейл адреси и телефонни номера, използвани за определен период от време, както и информация за пътувания в чужбина и за наличието или липсата на връзки на семейството му с международния тероризъм.

Очаква се тази промяна да засегне около 15 милиона чужденци, които ежегодно кандидатстват за визи за влизане в Съединените щати. Единствено кандидати за определени видове дипломатически и официални визи са освободени от новите изисквания, уточнява Engadget.

Преди това САЩ искаха такива данни само от хора, които са посещавали региони, контролирани от терористи. Американските власти се надяват, че с новите изисквания ще могат да проверят по-задълбочено кандидатите за визи, както и да идентифицират потенциални екстремисти, които биха могли да обсъждат идеологиите си навсякъде в интернет, и така да предотвратят инциденти като клането в Сан Бернардино.

„Националната сигурност е първият ни приоритет при разглеждане на заявленията за визи и всеки потенциален турист или имигрант, който се отправя към Съединените щати, минава щателна проверка”, казват от отдела. „Работим непрекъснато, за да намерим начини за подобряване на нашите процедури за проверка, за да защитим гражданите на САЩ, като в същото време подкрепяме легалното пътуване до Съединените щати”.

Говорител на Държавния департамент казва пред The Hill, че кандидатите могат да се сблъскат със „сериозни имиграционни последици”, ако бъдат хванати в лъжа. Очевидно, отделът се надява, че хората с готовност ще споделят цялата информация, а ако не, тогава намирането на техния акаунт ще бъде сравнително лесно.

Новите правила за американски визи пряко засягат неприкосновеността на личния живот на потребителите на социални мрежи, много от които може да не искат да разкриват личните си данни на държавни служители.

Коментари по темата: „Проверяват ни в социалните мрежи при виза за САЩ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    A който няма фацебук и твитер? Директен отказ!

Коментар