Помпео предупреди Швейцария да не работи с Huawei

„Ако работите с китайски технологии, вие предоставяте информация на китайската комунистическа партия”, предупреди швейцарците Майк Помпео (снимка: US Department of State)

Американският държавен секретар Майк Помпео предупреди Швейцария за опасност от тесните бизнес връзки с Китай. Неутралната европейска страна се излага на риск от нарушаване на поверителността, ако позволи на китайски компании да участват в изграждането на нейната инфраструктура, предаде думите му Ройтерс.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп агитира съюзниците на САЩ да не използват мобилни технологии и оборудване от следващо поколение на Huawei Technologies, поради опасения, че това ще позволи на Китай да шпионира чувствителни комуникации и данни. Huawei, от своя страна, отрича, че би могъл да е инструмент на китайското разузнаване.

„Швейцарците отдават голямо значение на защитата на поверителността и това е така от дълго време”, казва Помпео пред местното издание Нойе Цюрхер Цайтунг. „Но ако работите с китайски технологии, вие предоставяте информация на китайската комунистическа партия. Няма поверителност”, предупреждава държавният секретар на САЩ.

В интервюто, публикувано във вторник, Помпео похвали Швейцария – която действа като дипломатически канал между САЩ и Иран, че е страна с дълбоки демократични традиции, върховенство на закона и подобна визия за това как трябва да работи светът.

„Но ние също работим заедно по важни въпроси на сигурността”, е заявил Помпео по време на четиридневната си визита в Швейцария, която приключи в понеделник.

Швейцарският президент Уели Маурер се срещна с Тръмп в Белия дом миналия месец, както и с китайския президент Си Дзинпин в Пекин през април. Във Вашингтон Маурер заяви, че Швейцария е избрала различен път в отношенията с Китай, предпочитайки да се застъпва за своите ценности директно с Пекин.

По неговите думи, Швейцария е забранила на всички чуждестранни компании да предоставят услуги или хардуер за критичната си инфраструктура, но Huawei присъства на частния комерсиален пазар.

Доналд Тръмп, който е на официално посещение в Лондон, се очаква да поиска днес от премиера Тереза ​​Мей да не допуска Huawei до проектите за 5G мрежи в Обединеното кралство.

Министърът на сигурността на Великобритания Бен Уолас пък заяви, че правителството не е взело окончателно решение дали да използва технологиите на Huawei.

Коментари по темата: „Помпео предупреди Швейцария да не работи с Huawei”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Неутралната европейска страна се излага

    Как заплашват НЕУТРАЛНАТА страна че ще я демоКРЪЦтизират .

  2. :)

    Гого, ми тя донесе … мислим си, че имаме свобода.

  3. гого

    Нали демокрацията щеше да ни донесе свобода на избор, свобода на слово и т.н. А се смени само начина, по който наричаме системата. Да имаш избор, но трябва да избереш това което големия ти каже…

Коментар