Google купува софтуерната компания Looker за $2,6 млрд.

Томас Куриан, шефът на Google Cloud, направи първата си голяма покупка (снимка: Google Cloud)

Google ще закупи Looker, частна компания за анализ на големи данни, за сумата от 2,6 млрд. долара в брой. Това е първата голяма придобивка на новия изпълнителен директор на Google Cloud Томас Куриан, отбелязва Ройтерс.

Облачното подразделение на Google заема трето място в света след Amazon и Microsoft по отношение на приходите от отдаване под наем на инфраструктура и други компютърни инструменти за бизнеса. Но BigQuery на Google Cloud, инструмент за управление на големи масиви от данни, привлича силно клиентите, според анализатори на облачната индустрия.

Looker и Google Cloud имат подобни култури и споделят повече от 350 клиенти, вкл. Blue Apron Holdings Inc. и Hearst Communications Inc. Куриан набляга на данните и анализа, за да запълни пропуски в своето подразделение и да разшири портфолиото. Looker допълва и завършва платформата за анализ на Google Cloud, казва той.

Сделката също така отразява плана на Куриан за спечелване на клиенти със специализиран софтуер, тъй като конкурентите се фокусират върху по-общи инструменти.

Looker е основана през 2012 г. в Санта Крус, Калифорния, и разполага с екип от около 800 души. Компанията събра 281 милиона долара венчърен капитал и беше оценена на 1,6 милиарда долара през миналата година.

Инструментът на Looker позволява на анализаторите и други специалисти да изчисляват приходи и да определят клиенти с висока стойност, след което да визуализират тенденциите в техните данни, без да пишат сложни скриптове. Той се конкурира с Tableau Software, Domo и Power BI на Microsoft.

След сделката акциите на Tableau се понижиха с 3,7%, а на Domo – с 0,4%. Microsoft поскъпна с 1,6%, а котировките на Alphabet (компанията-майка на Google) се повишиха с 0,3%.

Според анализаторите, Looker е сред най-добрите инструменти за бизнес разузнаване, разработени в епохата на облака, и ще се възползва от ресурсите на Google. Компанията за изследвания Cowen очаква приходите на Looker през 2019 г. да достигнат 140 милиона долара.

По думите на Куриан, интегрирането на Looker ще доведе до появата на нови функции. Борис Евелсън, който следи пазара за анализ на данни за Forrester Research, нарече закупуването на Looker „интелигентен избор”.

Главният изпълнителен директор на Looker Франк Биен се очаква да остане в Google, където ще се отчита пред Куриан. Шефът на Google Cloud, който се присъедини към Google миналия ноември, заяви, че не очаква сделката да се сблъска с антитръстова проверка, тъй като компанията купува софтуер, а не данни, и се ангажира този софтуер да се свързва с Amazon и други конкурентни облачни услуги.

Двете компании очакват одобрение на сделката тази година. Тя е най-голямата за Google след закупуването на Nest за 3,2 милиарда долара през 2014 година. Частният инвестиционен фонд CapitalG на Alphabet инвестиран преди това в Looker.

Коментар