Новите Huawei телефони идват без Facebook приложения

Facebook премахва предварително инсталираните си приложения от новите телефони на Huawei (илюстрация: CCO Public Domain)

Facebook вече не позволява предварително инсталиране на своите приложения на телефони Huawei, съобщи Ройтерс. Това е пореден удар за китайския технологичен гигант след влязлата в сила забрана за закупуване на американски технологии, компоненти и софтуер.

Клиентите, които вече имат Huawei телефони, ще могат да използват приложенията на Facebook и да получават актуализации, уточняват от социалната мрежа. Но новите телефони на Huawei няма да имат предварително инсталирани приложения Facebook, WhatsApp и Instagram.

Производителите на смартфони често сключват бизнес сделки, за да инсталират популярни приложения като Facebook. Такива приложения, включително Twitter и Booking.com, също са предварително инсталирани на телефони Huawei на много пазари по света. Twitter и Booking Holdings засега не са коментирали ситуацията.

Ходът на Facebook намалява перспективите за продажби на Huawei, чийто смартфон бизнес стана най-големият генератор на приходи за компанията през миналата година, задвижван от силен растеж в Европа и Азия.

Google заяви по-рано, че няма да предоставя Android софтуер за телефоните Huawei след август, когато изтича 90-дневното отлагане, въведено от правителството на САЩ. Но Playstore и всички приложения на Google ще продължат да се предлагат за настоящите модели телефони на Huawei, включително тези, които все още не са доставени или произведени.

Забраната на Facebook обаче се отнася за всеки телефон Huawei, който още не е напуснал фабриката, според източник, запознат с въпроса. Facebook отказва да коментира от кога е в сила тази мярка.

През май Вашингтон забрани на американските компании да доставят технологии на Huawei. Съединените щати твърдят, че Huawei е тясно свързана с китайското правителство и, че телекомуникационното оборудване и други продукти на компанията могат да се използват като канал за шпионаж. Huawei отрича тези обвинения.

Купувачите на сегашните модели телефони Huawei, които нямат предварително инсталиран Facebook, все още ще могат да го изтеглят от Google Playstore. Бъдещите версии на Huawei телефони обаче няма да имат достъп до Google Playstore и неговите приложения, освен ако правителството на САЩ не промени курса си, подчертава Ройтерс.

По-рано Huawei заяви, че е подготвена за действията на САЩ и обеща да се справи с всякакви пречки. Но някои клиенти в магазините в Европа и Азия са споделили пред Ройтерс, че не са склонни да купуват телефони Huawei в условията на несигурност, а анализаторите очакват рязък спад в продажбите на смартфони с китайския бранд.

Коментари по темата: „Новите Huawei телефони идват без Facebook приложения”

добавете коментар...

  1. Тончев

    Американците, за да оправдаят тоталния си шпионаж, обвиняват другите. Но, без да дават никакви доказателства. Видяха, че тази компания е на път да стане номер 1 в света и решиха да я подложат на натиск. Тези им действия ще са обица на ухото и за други компании, защото разбраха, че за американците не важат никакви международни договорености и ред. Правят каквото си искат. Но, няма да е за дълго….

  2. Zhiv72

    Ами,аз вече близо 2 години откак съм си махнал фейсбука, и изобщо не ми липсва или трябва
    Още по-добре е това.Браво.Стига с тия вградени предварително приложения!

  3. Saevar

    е кво като няма, има много огледални магазини на google play store, аз имам Huawei тел, и нямам гугъл акаунт, всичко съм сложил през sideload-ване, така е и на Андроид телевизора ми а услугите на гугъл са на блок листата във firewall-а както в домашния рутер така и на тела ми, ето една алтернатива“ “https://apkpure.com/”

  4. ха

    За разлика от всичко останало, то последният абзац е мръсна манипулация. Защото пък аз имам много познати, които нарочно са се навили да купуват Huawei смартфон, без до сега да са имали такъв. Така че освен спад ще има и покачване на търсенето. То и Тръмп беше безспорен аутсайдер на изборите според всякакви проучвания, но видяхме какво стана накрая.
    Отрицателният вот към медии и проучвания от разни агенцийки все повече се засилва.

Коментар