Електромобилите задължително ще шумят при ниска скорост

Електрическите превозни средства се движат почти безшумно, но това скоро ще се промени (снимка: CCO Public Domain)

От началото на юли в страните от Европейския съюз влиза в сила закон, приет миналата есен, според който при шофиране със скорост 20 км/ч или по-ниска, електромобилите трябва да издават изкуствени звуци с поне 56 dBA, за да предупреждават пешеходците.

Приемането на такъв закон е съвсем логично, тъй като електрическите превозни средства се движат почти безшумно, за разлика от традиционните автомобили с бензинови или дизелови двигатели, отбелязва The Next Web.

Предупредителните звуци на акустичната система на електромобила няма да бъдат силни, тъй като 56 dBA съответстват на нивото на шума, генериран от хладилника. Това е достатъчно, за да ни предупреди за приближаването на колата с електрическо задвижване.

В новия закон не се обяснява какъв трябва да бъде изкуственият звук, излъчван от електрическо превозно средство. Ето защо трябва да сме готови да чуем разнообразни звуци, вкл. шум от състезателен автомобил.

Коментари по темата: „Електромобилите задължително ще шумят при ниска скорост”

добавете коментар...

 1. ха

  Anonymous глупости говориш ;). Не трябва да издават звук, защото това дразни съзнанието. Трябва да правят обратен на движението вятър, за да бъдат усетени, без да вдигат шум.

 2. Anonymous

  Айде, недоволни пак. От какво? Трябва да издават звук екектромобилите, то е видно.

 3. Звуци

  Звуци от пърдящ мокър гъз след баня

 4. Звуци

  Звуците ще са тесла в наковалня, перка на Месершмид, изтрел от снайпер, шум от листа, шум от волтова дъга, ръмжене на ягуар и т.н.

 5. гого

  Вместо бръмчене ще се чува звън на камбанки. Голяма глупост.
  Как ще разберем, че идва електромобил движещ се с 60 км/ч из балкански път с много завой?

 6. 1

  Големи простотии. Като това с cookies, което опази личните данни, или кривите краставици.

Коментар